Kawa do ekspresu kolbowego

Jest 25 produktów.

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Jeżeli jesteś posiadaczem ekspresu kolbowego w domu lub parzysz kawę na takim ekspresie w pracy, z pewnością wiesz, jak duży wpływ na napar w filiżance ma kawa użyta do parzenia. Ekspres kolbowy daje największe możliwości, jeśli chodzi o ostateczny smak naparu. Z jego pomocą możesz zaparzyć najlepsze espresso, ja...

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Jeżeli jesteś posiadaczem ekspresu kolbowego w domu lub parzysz kawę na takim ekspresie w pracy, z pewnością wiesz, jak duży wpływ na napar w filiżance ma kawa użyta do parzenia. Ekspres kolbowy daje największe możliwości, jeśli chodzi o ostateczny smak naparu. Z jego pomocą możesz zaparzyć najlepsze espresso, jakie dotąd piłeś. Ekspresy kolbowe są najczęściej używanymi ekspresami w kawiarniach i dobrych restauracjach – czyli wszędzie tam, gdzie liczy się efekt końcowy. Również na mistrzostwach baristów uczestnicy korzystają wyłącznie z takich ekspresów – tylko one pozwalają na przygotowanie kawy idealnej zarówno w wersji solo, jak i z mlekiem. Skoro masz w domu tak profesjonalny sprzęt, powinieneś zwrócić uwagę na jakość kawy, której używasz. Jaka więc powinna być kawa do ekspresu kolbowego?

Zawsze wybieraj kawę ziarnistą

Sprawa oczywista – kawa powinna być ziarnista. Tylko kawa zmielona tuż przed zaparzeniem zachowa pełnię smaków i aromatów, a uzyskane espresso będzie kremowe o pełnym body. Poprawnie zaparzone espresso będzie dobrze pasować do spienionego mleka, a na gęstym espresso z łatwością wyjdą Ci wzorki latte art.

Nigdy nie korzystaj z kawy mielonej z dwóch powodów. Po pierwsze – taka kawa jest zwietrzała i uzyskany napar nie będzie wystarczająco aromatyczny. Po drugie – kawa wcześniej zmielona często ma źle dobraną grubość przemiału, który będzie nieodpowiedni do parzenia w ekspresie kolbowym. Kawa do ekspresu kolbowego powinna być zmielona bardzo drobno, w dotyku powinna być delikatna i miękka. Dlaczego właśnie tak? Z prostej przyczyny – im kawa ma krótszy kontakt z wodą, tym powinna być drobniej zmielona. Prawidłowo parzone espresso w ekspresie kolbowym powinno mieć kontakt z wodą przez ok. 25 sekund. Tak krótki czas wymaga bardzo drobnego mielenia, inaczej kawa będzie za mocno zaparzona i przez to gorzka, a wtedy ani espresso, ani cappuccino nie będą miały dobrego smaku.

Im drobniej zmielona kawa, tym wolniej przepływa przez nie woda, a im grubiej zmielone, tym szybciej – dlatego tak ważne jest, aby parząc nową kawę po raz pierwszy tak dobrać stopień zmielenia, aby uzyskać odpowiedni czas parzenia. Należy też przy tym zwrócić uwagę na intensywność smaku, aby espresso nie było zaparzone ani za mocno, ani za słabo.

Odpowiedni stopień zmielenia ziaren to gwarancja udanego espresso. Jednak raz ustawiony młynek trzeba regularnie testować - najlepiej codziennie sprawdzać, jak smakuje zaparzona kawa. Na smak naparu, oprócz stopnia zmielenia, mają też wpływ inne czynniki – kawa, która długo leży w młynku wietrzeje, co może wpłynąć na mniej intensywny smak i aromat. Oprócz tego wpływa na nią też temperatura, wilgotność powietrza i ogólne warunki, jakie panują w pomieszczeniu. Wszystko to może sprawić, że jednego dnia espresso będzie w pełni aromatyczne, a już następnego nie będzie smakować tak dobrze. Dlatego tak ważne jest, aby jak najczęściej testować kawę i ewentualnie odpowiednio przestawić młynek.

Kawa do ekspresu kolbowego w Qualiashop.pl

W Qualiashop.pl znajdziesz tylko najlepsze kawy do ekspresu kolbowego. Oferujemy kawy z warszawskiej palarni Coffelab oraz kawy Qualia, które wypalamy na miejscu w naszej palarni. Każda z nich jest tak dobrana, aby dobrze pasowała pod espresso, jak i do kaw mlecznych. Pochodzą głównie z Brazylii, Kolumbii i Hondurasu. Do wyboru masz zarówno single, jak i zbalansowane mieszanki z różnych krajów.

Mniej
Więcej
1 - 24 z 25 produktów
Akceptuj

Strona używa cookies