Kawa Specialty

KAWY SPECIALTY

Kawy specialty, czyli najlepsza jakość ziaren. Kwalifikacji do tej wąskiej grupy ziaren dokonują eksperci z międzynarodowej organizacji SCA, tzw. Q-graderzy. Kawy specialty są palone jasno pod filtr lub średnio do espresso. Wypalaniem tych kaw w szczecińskiej palarni Qualia Caffe zajmuje się podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Roasting.


KAWY SPECIALTY - CO TO ZNACZY?

Kawy specialty to najwyższej jakości zielone ziarno, które wypalane jest rzemieślniczo, tak aby podkreślić walory danego ziarna. Ziarna specialty pochodzą z małych plantacji od lokalnych farmerów. Z tego powodu zmienność w tych kawach jest tak duża, po sprzedaniu zbioru z małej plantacji ziarno nie jest już dostępne. Trzeba czekać na kolejne naturalne plony i ręczne zbiory. 

Ziarna specialty, to takie które otrzymały minimum 80/100 punktów. Oceniane są przez wykwalifikowanych Q-grajderów należących do międzynarodowej organizacji SCA (Specialty Coffee Association). Kawy specialty charakteryzują się czystym, wyjątkowym smakiem. Wypalone są jasno pod przelewy lub średnio pod espresso. Ze względu na swoją naturę i jaśniejsze wypalenie, kawy specialty są przyjemnie kwasowe i owocowe. 

KAWY SPECIALTY WYPALANE PRZEZ MISTRZA

W naszej szczecińskiej palarni kawy selekcją ziaren i wypalaniem kaw specialty zajmuje się nasz Head Roaster, który jest podwójnie utytułowanym Mistrzem i Wicemistrzem Polski Roasting. Dlatego możecie mieć pewność, że nie tylko zielone ziarna są najwyższej jakości, ale także gotowy produkt. Paweł, bo o nim mowa wypala kawy specialty jasno pod filtr do naszej żółtej linii i ciemniej (średnio) do białej linii Szczecińskie Klimaty. Kupując kawę specialty wspieracie razem z nami małe plantacje, lokalnych farmerów i rolników. Ziarna specialty w naszej ofercie są zmienne i pochodzą z różnych krajów:

- Kawy z żółtej linii pod filtr

- Kawy z białej linii Szczecińskie Klimaty pod filtr i espresso

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania