Szczecińskie Klimaty


Szczecińskie Klimaty - kawy ze Szczecina

Szczecińskie Klimaty to linia autorskich, wyjątkowych kaw nawiązujących nazwami i opakowaniami do Szczecina - miasta z którego się wywodzimy i w którym mieści się nasza palarnia kawy. Za dobór zielonego ziarna, przygotowanie odpowiednich profili palenia oraz wypalanie tych aromatycznych kaw odpowiada nasz head roaster i obecny Mistrz Polski Roasting - Paweł Drzażdżewski.

Projekt opakowań kaw z linii Szczecińskie Klimaty

Do współpracy nad rebrandingiem linii kaw Szczecińskie Klimaty oraz projektu nowych opakowań zaprosiliśmy znanego szczecińskiego artystę, rysownika, grafika i architekta - Łukasza Bogdanowicza z ONWALL. Dzięki niemu opakowania naszych kaw są prawdziwymi dziełami sztuki - wyglądają po prostu pięknie i będą wspaniałą pamiątką ze Szczecina! Rysunki nawiązują do nazw kaw i najpopularniejszych miejsc w Szczecinie takich jak: Kino Kosmos, Stocznia Szczecińska, Szczeciński Zalew, Dźwigozaury, Krokusów na Jasnych Błoniach i Szczecińskich Bulwarów na prawym brzegu Odry. 

Kawy z linii Szczecińskie Klimaty - Prezent ze Szczecina

Szczecińskie Klimaty to kawy z segmentu specialty. Cztery z nich przeznaczone są pod espresso (metody tradycyjne) a dwie pod przelewowe metody parzenia (filtr). Kawy w serii są tak różnorodne, że na pewno każdy znajdzie wśród nich swoją ulubioną. Kawy dostępne są w opakowaniach 250 g i 1 kg. 

Kawy ze Szczecina to świetny pomysł na prezent lub pamiątkę z wakacji lub podróży.

Linia kaw Szczecińskie Klimaty

Poznajcie kawy z linii Szczecińskie Klimaty:

SZCZECIŃSKI SZTOS 5.0

Pod tradycyjne metody parzenia

Kawa Sztos! Dlatego tak się nazywa. Niby kolejny - już szósty (!!!) Szczeciński Sztos w naszej palarni (po Sztosie, Sztosie 2.0, Sztosie 2.1, 2.2, 3.0, 4.0), ale całkiem nowy. Nowy skład i nowe, sztosowe doznania sensoryczne. Sztos to nasz bestseller wśród kaw z linii Szczecińskie Klimaty. Kawa, która jest piękna na zewnątrz i w środku - idealna na prezent ze Szczecina i nie tylko. Sztos 5.0 charakteryzują się wysoką słodyczą i kwasowością. Dla osób bogatych sensorycznie w kawie wyczuwalne będą nuty białej czekolady, kwiatów, poziomek i ryżowych wafli. 

SZCZECIŃSKI PRZELEW 4.0 

Pod przelewowe metody parzenia

Szczeciński Przelew 4.0 to 100% arabica z Brazylii (Brazylia Yellow Bourbon). Nowa, kolejna wersja Szczecińskiego Przelewu to pyszna brazylijska Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas. Koniecznie spróbuj, a na pewno Ci zasmakuje. Można dużo pisać o tej kawie, ale po prostu jest pyszna! Kawa charakteryzuje się kwasowymi nutami mandarynki i słodkimi nutami karmelu i masła orzechowego.

STOCZNIOWA ROBOTA 2.0

Pod tradycyjne metody parzenia

Qualia Stoczniowa Robota 2.0 to nowa kawa z serii Szczecińskie Klimaty wypalona pod espresso. Stoczniowa Robota jest blendem aż czterech ziaren: robusty z Tanzanii i Ugandy oraz arabik z Kolumbii i Rwandy. Aż 40% kawy stanowi robusta, dzięki czemu kawa zawiera więcej kofeiny, jest "mocniejsza" i bardziej pobudza.

ALE KOSMOS 2.0

Pod przelewowe metody parzenia

Qualia Ale Kosmos 2.0 to nowa kawa pochodząca z linii Szczecińskie Klimaty, swoją nazwą nawiązuje do kultowego kina Kosmos. Druga odsłona kawy Kosmos to blend trzech kaw z segmentu specialty: najdroższej w naszej ofercie Kolumbii Finca La Indonesia Bourbon Natural, Kamerun Mbessa oraz niespodzianki z segmentu specialty. Co to za niespodzianka? To sekret naszego Head Roaster i aktualnego Mistrza Polski - Pawła, który skomponował kawę i na bieżąco ją wypala. 

PRAWY BRZEG 3.0

Pod tradycyjne metody parzenia

Qualia Prawy Brzeg 3.0 to nowa kawa z serii Szczecińskie Klimaty wypalona pod espresso. W paczce znajduje się Brazylia Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas - jeszcze lepszej jakości i bardziej szlachetna niż ta pakowana do tej pory w czarne paczki (z regionu Minas Gerais). Zdaniem naszego Roastera i Mistrza Polski - Pawła - nowy Prawy Brzeg jest bardziej karmelowy, orzechowy charakter jest bardziej subtelny a kwasowość delikatnie orzeźwia.

POKUSA KROKUSA 3.0

Pod tradycyjne metody parzenia

Qualia Pokusa Krokusa 3.0 to nowa kawa z serii Szczecińskie Klimaty wypalona pod espresso. Kwaśna i słodka z ziaren jakości specialty. Etiopia wypalona jest pod tradycyjne metody parzenia takie jak zalewajka, ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy french press. 

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania

Używamy plików cookies do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści, analizowania ruchu na stronie oraz zapewnienia bezpiecznego korzystania ze strony. Klikając lub nawigując na tej stronie, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji przy użyciu plików cookies. Więcej informacji, łącznie z informacjami o dostępnych opcjach kontroli, znajdziesz w dokumencie Polityka prywatności