Szczecińskie Klimaty - kawy ze Szczecina
Szczecińskie Klimaty to linia autorskich, wyjątkowych kaw nawiązujących nazwami i opakowaniami do Szczecina - miasta z którego się wywodzimy i w którym mieści się nasza palarnia kawy. Za dobór zielonego ziarna, przygotowanie odpowiednich profili palenia oraz wypalanie tych aromatycznych kaw odpowiada nasz head roaster i obecny Mistrz Polski Roasting - Paweł Drzażdżewski.

Projekt opakowań kaw z linii Szczecińskie Klimaty
Do współpracy nad rebrandingiem linii kaw Szczecińskie Klimaty oraz projektu nowych opakowań zaprosiliśmy znanego szczecińskiego artystę, rysownika, grafika i architekta - Łukasza Bogdanowicza z ONWALL. Dzięki niemu opakowania naszych kaw są prawdziwymi dziełami sztuki - wyglądają po prostu pięknie i będą wspaniałą pamiątką ze Szczecina! Rysunki nawiązują do nazw kaw i najpopularniejszych miejsc w Szczecinie takich jak: Kino Kosmos, Stocznia Szczecińska, Szczeciński Zalew, Dźwigozaury, Krokusów na Jasnych Błoniach i Szczecińskich Bulwarów na prawym brzegu Odry.
Kawy z linii Szczecińskie Klimaty - Prezent ze Szczecina
Szczecińskie Klimaty to kawy z segmentu specialty. Cztery z nich przeznaczone są pod espresso (metody tradycyjne) a dwie pod przelewowe metody parzenia (filtr). Kawy w serii są tak różnorodne, że na pewno każdy znajdzie wśród nich swoją ulubioną. Kawy dostępne są w opakowaniach 250 g i 1 kg.
Kawy ze Szczecina to świetny pomysł na prezent lub pamiątkę z wakacji lub podróży.
Linia kaw Szczecińskie Klimaty
Poznajcie kawy z linii Szczecińskie Klimaty:
SZCZECIŃSKI SZTOS 5.0
Pod tradycyjne metody parzenia
Kawa Sztos! Dlatego tak się nazywa. Niby kolejny - już szósty (!!!) Szczeciński Sztos w naszej palarni (po Sztosie, Sztosie 2.0, Sztosie 2.1, 2.2, 3.0, 4.0), ale całkiem nowy. Nowy skład i nowe, sztosowe doznania sensoryczne. Sztos to nasz bestseller wśród kaw z linii Szczecińskie Klimaty. Kawa, która jest piękna na zewnątrz i w środku - idealna na prezent ze Szczecina i nie tylko. Sztos 5.0 charakteryzują się wysoką słodyczą i kwasowością. Dla osób bogatych sensorycznie w kawie wyczuwalne będą nuty białej czekolady, kwiatów, poziomek i ryżowych wafli.
SZCZECIŃSKI PRZELEW 4.0
Pod przelewowe metody parzenia
Szczeciński Przelew 4.0 to 100% arabica z Brazylii (Brazylia Yellow Bourbon). Nowa, kolejna wersja Szczecińskiego Przelewu to pyszna brazylijska Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas. Koniecznie spróbuj, a na pewno Ci zasmakuje. Można dużo pisać o tej kawie, ale po prostu jest pyszna! Kawa charakteryzuje się kwasowymi nutami mandarynki i słodkimi nutami karmelu i masła orzechowego.
STOCZNIOWA ROBOTA 2.0
Pod tradycyjne metody parzenia
Qualia Stoczniowa Robota 2.0 to nowa kawa z serii Szczecińskie Klimaty wypalona pod espresso. Stoczniowa Robota jest blendem aż czterech ziaren: robusty z Tanzanii i Ugandy oraz arabik z Kolumbii i Rwandy. Aż 40% kawy stanowi robusta, dzięki czemu kawa zawiera więcej kofeiny, jest "mocniejsza" i bardziej pobudza.
ALE KOSMOS 2.0
Pod przelewowe metody parzenia
Qualia Ale Kosmos 2.0 to nowa kawa pochodząca z linii Szczecińskie Klimaty, swoją nazwą nawiązuje do kultowego kina Kosmos. Druga odsłona kawy Kosmos to blend trzech kaw z segmentu specialty: najdroższej w naszej ofercie Kolumbii Finca La Indonesia Bourbon Natural, Kamerun Mbessa oraz niespodzianki z segmentu specialty. Co to za niespodzianka? To sekret naszego Head Roaster i aktualnego Mistrza Polski - Pawła, który skomponował kawę i na bieżąco ją wypala.
PRAWY BRZEG 3.0
Pod tradycyjne metody parzenia
Qualia Prawy Brzeg 3.0 to nowa kawa z serii Szczecińskie Klimaty wypalona pod espresso. W paczce znajduje się Brazylia Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas - jeszcze lepszej jakości i bardziej szlachetna niż ta pakowana do tej pory w czarne paczki (z regionu Minas Gerais). Zdaniem naszego Roastera i Mistrza Polski - Pawła - nowy Prawy Brzeg jest bardziej karmelowy, orzechowy charakter jest bardziej subtelny a kwasowość delikatnie orzeźwia.
POKUSA KROKUSA 3.0
Pod tradycyjne metody parzenia
Qualia Pokusa Krokusa 3.0 to nowa kawa z serii Szczecińskie Klimaty wypalona pod espresso. Kwaśna i słodka z ziaren jakości specialty. Etiopia wypalona jest pod tradycyjne metody parzenia takie jak zalewajka, ekspres ciśnieniowy, kawiarka czy french press.