Kawy Specialty
QUALIA KAWY SPECIALTY
Wyselekcjonowane ziarna z segmentu speciality, wypalone jasno pod alternatywne metody parzenia takie jak chemex, syphon, dripper czy aeropress. Kawy specialty charakteryzują się owocowymi nutami naturalną, wysoką kwasowością oraz słodyczą.
JASNE PALENIE KAW SPECIALTY
Kawy Qualia z linii specialty (żółtej) są jasno wypalone do metod przelewowych. Jasne palenia wydobywa i podkreśla naturalne cechy ziarna takie jak: wysoka słodycz, owocowość, kwasowość czy kwiatowe i herbaciane nuty. To jakie cechy ma ziarno zależy od miejsca w którym rosło i jaką obróbkę przeszło.Jasne palenie uwypukla każdy defekt, dlatego w tych kawach nie ma miejsca na pomyłki. To paczek trafiają jedynie najlepsze ziarna z segmentu specialty bez jakichkolwiek defektów.
QUALIA KAWY SPECIALTY - CZYLI JAKIE?
Ziarna specialty, to takie które otrzymały minimum 80/100 punktów w ocenie wykwalifikowanych Q-grajderów należących do międzynarodowej organizacji SCA (Specialty Coffee Association). Kawy specialty charakteryzują się czystym, wyjątkowym smakiem. Ze względu na swoją naturę i jaśniejsze wypalenie, kawy specialty są przyjemnie kwasowe i owocowe.
KAWY SPECIALTY WYPALANE PRZEZ MISTRZA
W naszej szczecińskiej palarni kawy selekcją ziaren i wypalaniem kaw specialty zajmuje się nasz Head Roaster, który jest podwójnie utytułowanym Mistrzem i Wicemistrzem Polski Roasting. Dlatego możecie mieć pewność, że nie tylko zielone ziarna są najwyższej jakości, ale także gotowy produkt. Paweł, bo o nim mowa wypala kawy specialty jasno pod filtr do naszej żółtej linii. Kupując kawę specialty wspieracie razem z nami małe plantacje, lokalnych farmerów i rolników. Ziarna specialty w naszej ofercie są zmienne i pochodzą z różnych krajów Afryki, Azji i Ameryki Południowej.