Kupując kawy w naszej palarni Qualia Caffe lub w innych lokalnych palarniach na pewno natknęliście się na określenie “profil sensoryczny”. Na opakowaniach i w opisie w naszym sklepie możecie przeczytać: 

  • Bello - Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzech włoski / Karmel 

  • Szczeciński Sztos - Profil sensoryczny: Czekolada / Maliny / Limonka / Zielona herbata

  • Szczeciński Przelew - Profil sensoryczny: Karmel / Miód / W tle cytrusy

Czy to oznacza, że nasz Head Roaster i Mistrz Polski w paleniu kawy tworzy mieszanki aromatów i wzmacniaczy smaku i dodaje je do kawy? Nie! 

Profil sensoryczny kawy

Dla niektórych to oczywiste, aczkolwiek pytanie wciąż do nas wraca, dlatego czujemy się zobowiązani do odpowiedzi. 

Nasza kawa nie jest aromatyzowana i nie posiada żadnych sztucznych polepszaczy smaku. Wpływ na to jaki aromat ma nasza kawa mają cechy zielonego ziarna: gatunek, kraj, region i wysokość uprawy oraz rodzaj obróbki a także palenie. 

Nasz roaster w paleniu wydobywa naturalne aromaty ukryte w ziarnie. Następnie w procesie cuppingu testuje kawę i określa profil sensoryczny - co powinniśmy wyczuć w tej kawy, jeśli jest odpowiednio zaparzona. Tak jak ze wzrokiem (niektórzy noszą okulary a inni nie), tak samo jest ze zmysłem smaku i węchu - każdy ma je rozwinięte w innym stopniu i wpływają na nie różne czynniki, dlatego profil sensoryczny to tylko wskazówka. Tylko osoby bogate sensorycznie są w stanie wyczuć wszystkie elementy złożonego profilu. Na szczęście swoją sensorykę można ćwiczyć i rozwijać!



Dlaczego kawom aromatyzowanym mówimy stanowcze nie?

Producenci kawy, którzy decydują się na aromatyzację kaw najczęścej nasączają ją sztucznymi olejkami (nie są to wyciągi z owoców). Takie olejki nie tylko dodają smaku i aromatu, który często odbiega od prawdziwego smaku np. czekolady,  ale także w połączeniu z mocnym wypaleniem potrafią zamaskować słabą jakość zielonego ziarna - z defektami, insektami czy grzybami. Taka tłusta kawa, nasączona olejkami zapycha i niszczy młynki (szczególnie te elektryczne) oraz ekspresy do kawy.



Kawa w roli deseru

Jeśli chcesz pić kawę w formie deseru, lepszym rozwiązaniem będzie eksperyment z różnym rodzajem mleka/napoju roślinnego lub syropami i sosami - np. marki MONIN.