Ekspres do kawy to wspaniałe urządzenie, które ułatwia i przyspiesza parzenie pysznej kawy. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez niego. Niezależnie czy korzystasz z ekspresu kolbowego, czy automatycznego musisz go odpowiednio czyścić i konserwować. Czynności te wpływają na stan i długość “życia” urządzenia oraz smak i aromat kawy.

1. Usuwanie kamienia z ekspresów automatycznych

Jeśli woda w Twoim domu lub lokalu jest twarda a Ty nie masz systemu filtracji lub nie stosujesz filtrów do wody, w ekspresie odkłada się kamień. Kamień utrudnia podgrzewanie wody, przez co urządzenie może działać głośniej i pobierać więcej energii. Kiedy osadu jest naprawdę dużo, może doprowadzić nawet do awarii. A ze względu na brak czyszczenia ekspresu, gwarancja może przestać działać i zostaniesz obciążony kosztami naprawy. Po trzecie osad wpływa niekorzystnie na smak kawy a jego drobiny mogą przedostawać się do naparu.

Jak usunąć zakamienienie?

Preparat do usuwania zakamienienia G013 Qualia to skoncentrowany środek do usuwania osadów z kamienia powstających na skutek długiego działania twardej wody. Preparat posiada doskonałe właściwości czyszczące oraz chelatujące. Pozostawia powierzchnię czystą, bez smug i zacieków. 

Stosowany do czyszczenia: szyb, ścian, urządzeń myjących, zmywarek i innych.

Jak często odkamieniać ekspres: w zależności od twardości wody - przy wodzie o niskiej twardości - raz w miesiącu; przy wodzie o wysokiej twardości - raz w miesiącu. 

Sposób użycia:

a) Rozcieńczyć środek w stosunku do 1:3 (330 ml na 1 litr) z wodą.

b) Nanieść na powierzchnię czyszczoną lub zalać czyszczone urządzenia.

c) Poczekać do całkowitego usunięcia zakamienienia.

d) W razie potrzeby należy powtórzyć czynność.

e) Przepłukać wodą.

2. Czyszczenie systemu mlecznego

Chyba każdy z nas domyśla się co dzieje się z mlekiem pozostawionym poza lodówką. Zasycha, pleśnieje, brzydko pachnie, gęstnieje - opcji jest wiele, ale żadnej z nich nie chcesz w swojej kawie. Dlatego tak ważne jest regularne czyszczenie systemu mleka, najlepiej po serii mlecznych kaw lub na koniec dnia. 

Jak wyczyścić system mleczny?

Polecamy skoncentrowany środek E005 do usuwania osadów mleka z systemów dozowania mleka, w szczególności w ekspresach kolbowych, automatycznych, maszynach vendingowych, termosach, dzbankach i innych.

Jak często stosować: po serii kaw mlecznych lub na koniec dnia - codziennie, jeśli była wykonywana kawa mleczna. 

Sposób użycia:

Ekspresy kolbowe: stosować stężenie robocze od 5% do max. 15%. Dokładnie spłukać myte elementy czystą wodą. 

Maszyny i automaty wendingowe do kawy: Zanurzyć czyszczone elementy na okres od 10 do 20 minut w roztworze roboczym. Stosować stężenie od 2% do max. 10%. Dokładnie spłukać myte elementy czystą wodą. 

Dzbanki i termosy: Napełnić termos lub dzbanek roztworem roboczym (stężenie od 2% do 10%) na okres około 15 minut. Wylać roztwór roboczy. Dokładnie spłukać myte elementy czystą wodą. 

3. Czyszczenie ekspresu kolbowego

Ekspresy kolbowe różnią się od ekspresu automatycznego mechaniką działania, elementami i dostępem do poszczególnych części. Mycie ekspresu z zabrudzeń i osadów powstających podczas parzenia kawy przedłuża jego żywotność i wpływa na sam smak kawy. 

Jak czyścić ekspres kolbowy?

Do czyszczenia ekspresu kolbowego polecamy środek E002 w płynie. Oprócz właściwości czyszczących działa antykorozyjnie i zapobiega wtórnemu osadzaniu się zanieczyszczeń. 

Jak często stosować:

Codziennie na koniec dnia. 

Sposób użycia:

a) Wymienić sitko w kolbie ekspresu na zaślepkę. 

b) Wlać od 5 do 15 ml preparatu do kolby ekspresu. 

c) Kolbę umieścić w zacisku i włączyć przepływ wody na okres kilku sekund. Czynność powtórzyć kilkakrotnie. 

d) Zdjąć kolbę z zacisku i wylać brudny roztwór oraz wypłukać kolbę. 

e) Włączyć przepływ wody do czasu aż woda nie będzie czysta.

Jeśli wolisz stosować proszek, użyj  E007. Środek można stosować do czyszczenia ekspresów, ale także termosów, zaparzarek i porcelany. 

Jak często stosować: 

Codziennie na koniec dnia w przypadku ekspresu kolbowego. W przypadku pozostałych elementów, urządzeń: w razie potrzeby. 

Sposób użycia: 

Ekspresy kolbowe - wsypać ok. 5 g proszku do kolby ekspresu. Włączyć ekspres do kawy na ok. 1 minutę. W razie potrzeby czynność powtórzyć. 

Inne urządzenia i powierzchnie - stosować jako roztwór wodny w stężeniu ok 2%. Rozcieńczyć ok. 20 g proszku w 1 l gorącej wody. Wlać do czyszczonego naczynia lub zanurzyć w roztworze. Odczekać od 5 do 10 min. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Następnie spłukać obficie bieżącą, czystą wodą. 

4. Czyszczenie ekspresów automatycznych

Do czyszczenia ekspresów automatycznych najlepiej sprawdzają się środki czystości w formie tabletek np. marki Cafiza. 

5. Czyszczenie ekspresów marki Jura

Do konserwacji i czyszczenia ekspresów automatycznych marki Jura należy stosować produkty oryginalne marki Jura. W przypadku stosowania innych środków - można stracić gwarancję na ekspres. 

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania