Aromatyczna, gorąca, gęsta  a jednocześnie rozpływająca się w ustach - czekolada do picia. Zdaniem wielu osób, najlepszy napój na jesienne i zimowe dni. Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza, gorąca czekolada jest doskonałym wyborem w wersji na wynos lub pod kocem z książką, podczas gry w planszówki z dziećmi lub budowania bazy z poduszek i koców.

Jak przygotować gorącą czekoladę?

To oczywiście zależy od rodzaju czekolady, którą zamierzamy przygotować. Najlepiej podążać za instrukcją producenta umieszczoną na opakowaniu. 

  1. Opcja dla leniuszków: 

Zalej czekoladę gorącą wodą lub mlekiem i wymieszaj. Uwaga! Przygotowana w ten sposób czekolada bardziej przypomina w smaku i konsystencji napój czekoladowy lub kakao. 

  1. Opcja dla każdego

Wymieszaj czekoladę z wodą lub mlekiem i gotuj na kuchence do uzyskania odpowiedniej konsystencji / gęstości. Podczas gotowania mieszaj napój przez cały czas, aby się nie przypalił. Gorąca czekolada przygotowana w ten sposób smakuje jak z prawdziwej czekoladziarni (pijalni czekolady).

  1. Opcja dla zaawansowanych technicznie

Jak przygotować gorącą czekoladę? W czekoladziarce. Jeżeli wypijaną w waszym domu gorącą czekoladę liczycie w hektolitrach, to pewnie już macie lub planujecie zakupić czekoladziarkę, która przygotuje dla Was czekoladę idealną. Czekoladę można też przygotować za pomocą dyszy pary w ekspresie kolbowym.

Przegląd gorących czekolad - mleczne, deserowe, smakowe, białe i wegańskie

  1. Czekolada do picia Vergnano - BESTSELLER

Vergnano to słodka, gęsta, intensywna czekolada o zawartości 32% kakao do przygotowania na kuchence gazowej lub w czekoladziarce (opcja dla leniuszków też zadziała :))Uwielbiana przez dzieci i dorosłych, bardzo szybko stała się bestsellerem. 

  1. Czekolada do picia Goppion - dla tych, dla których Vergnano jest zbyt słodka

Nie każdy lubi słodkie czekolady do picia, niektórzy po spróbowaniu czekolady Vergnano mówią nam, że jest pyszna i ma idealną gęstość, natomiast przy dłuższym spożywaniu jest za słodka. Wtedy wkraczamy z czekoladą Goppion - gęsta, aromatyczna, z zawartością 40% wysokiej jakości kakao, w jej smaku dominuje “czekoladowość” i aksamitny smak a nie słodycz.

  1. La Boheme z bloków prawdziwej czekolady

Czekolada La Boheme powstaje przez zmielenie bloków prawdziwej czekolady i wymieszanie z cukrem i skrobią, Kakao pochodzi z Ameryki Południowej (Wenezueli, Ekwadoru i Dominikany). W ofercie mamy 3 rodzaje czekolady La Boheme różniące się zawartością kakao: biała (30% kakao), mleczna (43% kakako), gorzka (71%). Gorzka ze względu na swój skład może być spożywana przez wegan.

  1. Vergnano smakowe czekolady do picia dla WEGAN w saszetkach

W 100% wegańskie, bez glutenu i alergenów - dostępne aż w 5 smakach: czekolada deserowa, biała, kokosowa, amaretto i orzech laskowy. Opakowanie zawiera 15 szt. czekolady - jedna saszetka to gotowa porcja na jedną filiżankę. Wystarczy ją zalać 120 ml wody lub mleka. Do przygotowania pod dyszą pary w ekspresie, w mikrofalówce, na kuchence lub po prostu zalać gorącym mlekiem lub wodą. 

  1. Czekolada instant Van Houten Temptation

Typowa czekolada Instant a raczej napój czekoladowy. Nie przeznaczona do gotowania czy do przygotowania w czekoladziarce. Najlepszy w swojej kategorii produkt do ekspresów ciśnieniowych (wyposażonych w funkcję gorącej czekolady z produktu instant) i automatów vendingowych. 

Dodatki do gorącej czekolady

Czy można sprawić, żeby gorąca czekolada smakowała lepiej? Można! Napój może stać się deserem. Wystarczy, że dodasz do niego ulubione lody, syrop lub sos Monin. Poniżej przedstawiamy top 10 produktów Monin do gorącej czekolady:

  1. Syrop Francuska wanilia

  2. Syrop Karmel

  3. Syrop Słony karmel

  4. Syrop kokosowy

  5. Syrop kawowy

  6. Prażony orzech

  7. Ciasteczko czekoladowe 

  8. Rumowy

  9. Tiramisu

  10. Kasztanowy