- News
- 0 polubień
- 1352 odwiedzin
- 0 komentarzy
W kolejnej odsłonie naszej serii z poleceniami, doradzimy Wam jaką kawę z naszej palarni wybrać pod espresso (zalewajka, kawiarka, ekspres ciśnieniowy - automatyczny i kolbowy) w zależności od preferencji smakowych. Skupimy się na dwóch pytaniach, które zadajemy Wam podczas badania Waszych gustów, czyli na mocy i kwasowości kawy.
Moc kawy
Czy lubisz kawy mocne czy delikatne? Mocne w smaku, czy z większą zawartością kofeiny a co za tym idzie robusty? Robusta zawiera o 100% więcej kofeiny niż arabica.
KAWA QUALIA WYPALONA POD ESPRESSO |
||||
DELIKATNA |
MOCNA | |||
Mało kwasowe | Średnio kwasowe |
Mocna (intensywna w smaku) |
Mocna (większa zawartość kofeiny) |
|
-100% Arabica - Kwasowość: 1/4 - Słodycz: 3/4 |
-100% Arabica - Kwasowość: 2,5/4 - Słodycz: 3,5/4 |
-100% Arabica - Kwasowość: 1/4 - Słodycz: 2/4 |
20% Robusty i 80% Arabiki | 40% Robusty i 60% Arabici |
-100% Arabica - Kwasowość: 1,5/4 - Słodycz: 2/4 |
-100% Arabica - Kwasowość: 2/4 - Słodycz: 3,5/4 |
- 20% Robusty i 80% Arabiki - Kwasowość: 1/4 - Słodycz: 3/4 |
- 40% Robusty i 60% Arabici - Kwasowość: 0,5/4 - Słodycz: 3/4 |
|
-100% Arabica - Kwasowość: 1,5/4 - Słodycz: 3/4 |
-100% Arabica - Kwasowość: 2/4 - Słodycz: 3/4 |
- 20% Robusty i 80% Arabiki - Kwasowość: 1/4 - Słodycz: 3/4 |
Kwasowość kawy
Lubisz kawy kwasowe a może wręcz przeciwnie - kawa dla Ciebie nie może być kwaśna? Pamiętaj im ciemniej palona kawa i im ma więcej robusty w składzie, tym mniej kwasowa.
KAWA QUALIA WYPALONA POD ESPRESSO |
|||||
|
|||||
Mało kwasowe |
Średnio kwasowe |
||||
100 % Arabica |
20% Robusty i 80% Arabiki | 40% Robusty i 60% Arabici |
-100% Arabica - Kwasowość: 2,5/4 - Słodycz: 3,5/4 |
||
-100% Arabica - Kwasowość: 1/4 - Słodycz: 2/4 |
- 20% Robusty i 80% Arabiki - Kwasowość: 1/4 - Słodycz: 3/4 |
- 40% Robusty i 60% Arabici - Kwasowość: 0,5/4 - Słodycz: 3/4 |
-100% Arabica - Kwasowość: 2/4 - Słodycz: 3,5/4 |
||
-100% Arabica - Kwasowość: 1/4 - Słodycz: 3/4 |
- 20% Robusty i 80% Arabiki - Kwasowość: 1/4 - Słodycz: 3/4 |
-100% Arabica - Kwasowość: 2/4 - Słodycz: 3/4 |
|||
-100% Arabica - Kwasowość: 1,5/4 - Słodycz: 2/4 |
|||||
-100% Arabica - Kwasowość: 1,5/4 - Słodycz: 3/4 |
Komentarze (0)