Freddo to mrożona kawa w greckim wydaniu. Może to być kawa czarna - espresso lub kawa mleczna - cappuccino.
Składniki:
- 2 filiżanki espresso z dobrej kawy (znajdziesz ją tutaj),
- kostki lodu,
- Cukier do smaku,
- Schłodzone mleko (objętość zbliżona do dwóch przyrządzonych porcji espresso) - w wersji cappuccino,
Przepis:
- Przygotuj dwie filiżanki espresso z optymalną dla siebie ilością cukru.
- Pozostaw napar do wystudzenia.
- Do shakera wrzuć kostki lodu i wlej schłodzone espresso. Jeśli nie masz shakera, użyj np. słoika.
- Potrząsaj energicznie całością do momentu, aż na powierzchni napoju wytworzy się puszysta, kawowa piana.
- Umieść w szklance kilka kostek lodu i zalej je kawą.
- Wersja cappuccino: zrób wszystko jak wyżej a następnie schłodzone mleko krowie lub roślinne połącz z lodem i spień do momentu uzyskania gęstej piany.
- Powoli przelewaj mleczną piankę na powierzchnię kawy – odpowiednio spienione mleko nie powinno przenikać do napoju.
Komentarze (0)