Gorąco? Potrzebujesz ochłodzenia? Zobacz jak zrobić pyszną mrożoną kawę w domu. Taką, która nie tylko przyniesie orzeźwienie w upalny dzień, ale także jest aromatyczna i dobrze przyrządzona. Mistrzami kaw mrożonych są mieszkańcy państw, gdzie temperatury są wysokie. Poznajcie przepisy na mrożone kawy z Włoch, Grecji i Hiszpanii. Na końcu bonus: przepis na kawę mrożoną przygotowany przez polskich szkoleniowców marki MONIN. 

Najlepsze kawy do przygotowania kaw mrożonych znajdziesz > tutaj. 

Włoskie Affogato - mrożona kawa/deser

Włoskie espresso schłodzone śmietankowymi lub waniliowymi lodami. 

Składniki:

- 2 filiżanki espresso z dobrej kawy - albo 30-60 ml czarnej kawy zaparzonej innym sposobem,

- 1-2 gałki lodów o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Przepis: 

- Przygotuj dwie filiżanki mocnego espresso. Polecamy klasyczne kawy z orzechowo-czekoladowymi nutami, takie jakie można spotkać najczęściej we włoskich domach i kawiarniach np. Xu-Xu Dark lub Italian Blend

- Do pucharka lub filiżanki przełóż lody.

- Zalej lody gorącym espresso.

Greckie Freddo

Freddo to mrożona kawa w greckim wydaniu. Może to być kawa czarna - espresso lub kawa mleczna - cappuccino. 

Składniki:

- 2 filiżanki espresso z dobrej kawy (znajdziesz ją tutaj),

- kostki lodu,

- Cukier do smaku,

- Schłodzone mleko (objętość zbliżona do dwóch przyrządzonych porcji espresso)  - w wersji cappuccino, 

Przepis:

- Przygotuj dwie filiżanki espresso z optymalną dla siebie ilością cukru.

- Pozostaw napar do wystudzenia.

- Do shakera wrzuć kostki lodu i wlej schłodzone espresso. Jeśli nie masz shakera, użyj np. słoika. 

- Potrząsaj energicznie całością do momentu, aż na powierzchni napoju wytworzy się puszysta, kawowa piana.

- Umieść w szklance kilka kostek lodu i zalej je kawą.

- Wersja cappuccino: zrób wszystko jak wyżej a następnie schłodzone mleko krowie lub roślinne połącz z lodem i spień do momentu uzyskania gęstej piany.

- Powoli przelewaj mleczną piankę na powierzchnię kawy – odpowiednio spienione mleko nie powinno przenikać do napoju.

Hiszpańskie Café con hielo

Café con hielo dosłownie oznacza „kawa z lodem”. Kawa z osobną szklanką lodu, do którego po dodaniu cukru sami wlewamy napar.

Składniki:

-Filiżanka espresso lub ristretto z dobrej kawy,

-2 łyżeczki cukru,

- Szklanka kostek lodu,

- Odrobina mleka krowiego lub napoju roślinnego, jeśli lubisz kawy mleczne.

Przepis: Café con hielo podajemy w dwóch naczyniach, osobno podajemy w filiżance kawę, a osobno w szklance lód. W filiżance do espresso słodzimy kawę i doprawiamy mlekiem według upodobań. Następnie lekko przestudzoną kawą zalewamy kostki lodu. Tak przygotowana kawa jest gotowa do picia.

Kawa mrożona z francuskim syropem MONIN

Jeśli lubisz słodkie, smakowe  kawy, jako bonus dorzucamy przepis na kawę mrożoną z syropami MONIN. Poniżej przepis na COCO CREAM COFFEE przygotowany przez zespół Monin Polska. 

Składniki:

- Filiżanka espresso z dobrej kawy,

- 15 ml puree MONIN Kokos,

- 10 ml syropu MONIN migdałowego,

- 50 ml śmietanki 12%,

- 50 ml mleka,

- Kostki lodu,

- Szczypta gałki muszkatołowej do dekoracji,

Przepis: 

- Do dzbanka do spieniania mleka dodaj puree, syrop, śmietankę i mleko.

- Podgrzej pod steamerem i wymieszaj.

- Przelej zawartość do szklanki typu latte wypełnionej kostkami lodu i dodaj espresso. 

- Udekoruj świeżo startą gałką muszkatołową

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania