Kawy są wypalone pod filtr, czyli jasno przez naszego Head Roastera i podwójnie utytułowanego Mistrza Polski Roasting 2020 i Wicemistrza 2022 (w 2021 mistrzostwa się nie odbyły ze względu na pandemię). Obie kawy z Gwatemali sprawdzą się idealnie w przelewie z chemexa, aeropressu, drippa czy ekspresu przelewowego.
Gwatemala Acmea jest bardziej kwaśna, przebijają się w niej kwaskowate nuty czarnej porzeczki. W porównaniu do Acalm charakteryzuje się też wyższym body. Obie kawy z Gwatemali to nie są bardzo kwaśne propozycje i na pewno daleko im do ziaren z Kenii, natomiast w porównaniu łagodniej i mniej “kwaśno” wypada Acalm.
Acalm to doskonały wstęp do świata kaw specialty, parzonych metodami przelewowymi. Owocowa i bogata, jednak niezbyt kwaśna.
| Gwatemala Acalm | Gwatemala Acmea |
Profil sensoryczny | Migdały / Kakao /Kwiaty | Wanilia / Wafle kakaowe / Czarna porzeczka / Brzoskwinia |
Stopień palenia | Jasny | Jasny |
Metody parzenia | Przelewowe | Przelewowe |
Body | Niższe body | Wyższe body |
Kwasowość | Niższa | Wyższa |
Komentarze (0)