Nowe kawy z linii Szczecińskie Klimaty! Oryginalna seria kaw ze Szczecina

Zmiany, zmiany, zmiany! Gdyby nasza palarnia kawy była sentencją z pewnością byłoby to “panta rei” Heraklita, co z greckiego oznacza: wszystko płynie. W naszym kawowym świecie mało jest stałych, a jedną z nich jest jakość. To właśnie najwyższa jakość motywuje nas do ciągłych zmian.

Dlaczego nasze kawy tak szybko się zmieniają?

Bo są jedyne w swoim rodzaju. A tak dokładniej, wiecie, że zielone ziarno kupujemy jedynie od sprawdzonych dostawców a przed każdym zamówieniem sprawdza je, testuje i wybiera nasz Head roaster i Mistrz Polski w wypalaniu kawy Paweł Drzażdżewski. Niektóre ziarna po prostu przestają spełniać nasze wymogi. A przez to, że kupujemy kawę z małych lokalnych plantacji, zdarza się również, że ziarno po prostu się kończy. Stąd te ciągłe zmiany - ale tak to już jest z wysokiej jakości, lokalnymi palarniami kawy.

Nadchodzi nowe! Nowe Szczecińskie Klimaty

Skończyły się nam składniki 4 kaw, dlatego wchodzą nowe.  Nasz head roaster przez ostatnie miesiące szukał nowych ziaren jakości specialty, które godnie zastąpiłyby obecne kawy. Spróbujcie i powiedzcie, czy zgadzacie się z jego wyborem.

Uwaga! Ziarna Yellow Bourbon z regionu Varjao de Minas jaśniej wypalane są w Szczecińskim Przelewie 4.0 a wypalone ciemniej pod espresso w Prawym Brzegu 3.0.

Nowe kawy!

Szczeciński Przelew 4.0 

Szczeciński Przelew 4.0 to 100% arabica z Brazylii (Brazylia Yellow Bourbon). Nowa, kolejna wersja Szczecińskiego Przelewu to pyszna brazylijska Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas. Kawa charakteryzuje się kwasowymi nutami mandarynki i słodkimi nutami karmelu i masła orzechowego.

Porównanie poprzedniej i aktualnej wersji:

Szczeciński Przelew 3.0 Szczeciński Przelew 4.0 - Nowość!
Profil sensoryczny: Karmel / Miód / W tle cytrusy Mandarynki / Masło orzechowe / Karmel
Słodycz: 3/4 3/4
Kwasowość: 1/4 2,5/4
Moc:  2,5/4 2/4
Skład: 100% Arabica 100% Arabica
Kraj: Brazylia Brazylia
Region: Minas Gerais Varjao de Minas
Obróbka: Sucha Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon Yellow Bourbon
Wysokość upraw:  850 m.n.p.m 1000 m.n.p.m

 

Prawy Brzeg 3.0

W paczce znajduje się Brazylia Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas - jeszcze lepszej jakości i bardziej szlachetna niż ta pakowana do tej pory w czarne paczki (z regionu Minas Gerais). Zdaniem naszego Roastera i Mistrza Polski - Pawła - nowy Prawy Brzeg jest bardziej karmelowy, orzechowy charakter jest bardziej subtelny a kwasowość delikatnie orzeźwia.

 

Prawy Brzeg 2.0 Prawy Brzeg 3.0 - Nowość!
Profil sensoryczny: Wiśnia w Czekoladzie / Marcepan Karmel / Masło orzechowe / Czerwone wino
Słodycz: Słodycz: 3,5/4 Słodycz: 3/4
Kwasowość: Kwasowość: 2,5/4 Kwasowość: 2/4
Moc:  Moc: 3/4 Moc: 2/4
Skład: 100% Arabica 100% Arabica
Kraj: Rwanda Brazylia
Region: Dystrykt Karongi, okolice jeziora Kivu Lake Yellow Bourbon
Obróbka: Semi washed Pulped natural
Odmiana: Bourbon, Jackson Yellow Bourbon
Wysokość upraw:  1600-2000 m.n.p.m 1000 m.n.p.m

 

Szczeciński Sztos 5.0

Szczeciński Sztos 5.0 to mieszanka dwóch ziaren z segmentu specialty z Brazylii (Brazylia Fazenda Londrina) i Etiopii (Etiopia Guji). 

Sztos 5.0 charakteryzują się wysoką słodyczą i kwasowością. Dla osób bogatych sensorycznie w kawie wyczuwalne będą nuty białej czekolady, kwiatów, poziomek i ryżowych wafli. 

 

Sztos 4.0 Sztos 5.0 - Nowość!
Profil sensoryczny: Czekolada / Maliny / Limonka / Zielona herbata Kwiaty / Biała czekolada / Poziomki / Wafle ryżowe
Słodycz: 3,5/4  4/4 
Kwasowość: 2/4 3/4
Moc:  2,5/4 2,5/4
Skład: 100% Arabica 100% Arabica
Kraj: Brazylia / Etiopia / Honduras Etiopia / Brazylia
Region: Cerrado, Coromandel / Yirgacheffe / Santa Barbara Oromia / Cerrado, Coromandel
Obróbka: Naturalna, kontrolowana fermentacja / Naturalna / Honey Sucha / Naturalna, kontrolowana fermentacja
Odmiana: Paraiso mg / Heirloom / Pacas Local heirloom / Paraiso mg
Wysokość upraw:  1100 / 2075 / 1600 m.n.p.m 1850 / 1100 m.n.p.m

 

Pokusa Krokusa 3.0

W profilu sensorycznym znajdują się kwiaty, mleczna czekolada i maliny. Nazwa zobowiązuje, dlatego w Pokusie Krokusa niezależnie od edycji zawsze możecie odnaleźć kwiatowe nuty.

 

Pokusa Krokusa 2.0 Pokusa Krokusa 3.0 - Nowość!
Profil sensoryczny: Marcepan / Karmel / Wiśnie w Czekoladzie  Kwiaty / Mleczna czekolada / Maliny
Słodycz: 3/4 4/4
Kwasowość: 1,5/4 3/4
Moc:  2,5/4 2/4
Skład: 100% Arabica 100% Arabica
Kraj: Brazylia / Rwanda / Kolumbia Etiopia
Region: Minas Gerais / Kivu Lake / Antioquia Oromia
Obróbka: Sucha / Semi washed / Myta Sucha
Odmiana: Yellow Bourbon / Bourbon, Jackson / Typica, Bourbon Local heriloom
Wysokość upraw:  850 / 1600-2000 / 1100-1500 m.n.p.m. 1850 m.n.p.m.

 

Zamienniki dla stałych klientów

Jeżeli szukasz zamiennika swojej dotychczasowej kawy, sprawdź poradnik naszego Head Roastera Pawła:

Brazylia Yellow Bourbon w czarnym opakowaniu > Nowy Prawy Brzeg 3.0

Pokusa Krokusa > Nowy Szczeciński Sztos 5.0

Szczeciński Przelew 3.0 > Nowy Szczeciński Przelew 4.0

Prawy Brzeg 2.0 > Nowa Pokusa Krokusa 3.0

Sztos 4.0 > Nowy Szczeciński Sztos 5.0

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania
Chat Button Przycisk czatu. Naciśnij, żeby uruchomić.
Przycisk czatu messenger. Naciśnij, żeby przejść do Facebook messenger.