Nowe kawy z linii Szczecińskie Klimaty! Oryginalna seria kaw ze Szczecina

Zmiany, zmiany, zmiany! Gdyby nasza palarnia kawy była sentencją z pewnością byłoby to “panta rei” Heraklita, co z greckiego oznacza: wszystko płynie. W naszym kawowym świecie mało jest stałych, a jedną z nich jest jakość. To właśnie najwyższa jakość motywuje nas do ciągłych zmian.

Dlaczego nasze kawy tak szybko się zmieniają?

Bo są jedyne w swoim rodzaju. A tak dokładniej, wiecie, że zielone ziarno kupujemy jedynie od sprawdzonych dostawców a przed każdym zamówieniem sprawdza je, testuje i wybiera nasz Head roaster i Mistrz Polski w wypalaniu kawy Paweł Drzażdżewski. Niektóre ziarna po prostu przestają spełniać nasze wymogi. A przez to, że kupujemy kawę z małych lokalnych plantacji, zdarza się również, że ziarno po prostu się kończy. Stąd te ciągłe zmiany - ale tak to już jest z wysokiej jakości, lokalnymi palarniami kawy.

Nadchodzi nowe! Nowe Szczecińskie Klimaty

Skończyły się nam składniki 4 kaw, dlatego wchodzą nowe.  Nasz head roaster przez ostatnie miesiące szukał nowych ziaren jakości specialty, które godnie zastąpiłyby obecne kawy. Spróbujcie i powiedzcie, czy zgadzacie się z jego wyborem.

Uwaga! Ziarna Yellow Bourbon z regionu Varjao de Minas jaśniej wypalane są w Szczecińskim Przelewie 4.0 a wypalone ciemniej pod espresso w Prawym Brzegu 3.0.

Nowe kawy!

Szczeciński Przelew 4.0 

Szczeciński Przelew 4.0 to 100% arabica z Brazylii (Brazylia Yellow Bourbon). Nowa, kolejna wersja Szczecińskiego Przelewu to pyszna brazylijska Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas. Kawa charakteryzuje się kwasowymi nutami mandarynki i słodkimi nutami karmelu i masła orzechowego.

Porównanie poprzedniej i aktualnej wersji:

Szczeciński Przelew 3.0 Szczeciński Przelew 4.0 - Nowość!
Profil sensoryczny: Karmel / Miód / W tle cytrusy Mandarynki / Masło orzechowe / Karmel
Słodycz: 3/4 3/4
Kwasowość: 1/4 2,5/4
Moc:  2,5/4 2/4
Skład: 100% Arabica 100% Arabica
Kraj: Brazylia Brazylia
Region: Minas Gerais Varjao de Minas
Obróbka: Sucha Pulped natural
Odmiana: Yellow Bourbon Yellow Bourbon
Wysokość upraw:  850 m.n.p.m 1000 m.n.p.m

 

Prawy Brzeg 3.0

W paczce znajduje się Brazylia Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas - jeszcze lepszej jakości i bardziej szlachetna niż ta pakowana do tej pory w czarne paczki (z regionu Minas Gerais). Zdaniem naszego Roastera i Mistrza Polski - Pawła - nowy Prawy Brzeg jest bardziej karmelowy, orzechowy charakter jest bardziej subtelny a kwasowość delikatnie orzeźwia.

 

Prawy Brzeg 2.0 Prawy Brzeg 3.0 - Nowość!
Profil sensoryczny: Wiśnia w Czekoladzie / Marcepan Karmel / Masło orzechowe / Czerwone wino
Słodycz: Słodycz: 3,5/4 Słodycz: 3/4
Kwasowość: Kwasowość: 2,5/4 Kwasowość: 2/4
Moc:  Moc: 3/4 Moc: 2/4
Skład: 100% Arabica 100% Arabica
Kraj: Rwanda Brazylia
Region: Dystrykt Karongi, okolice jeziora Kivu Lake Yellow Bourbon
Obróbka: Semi washed Pulped natural
Odmiana: Bourbon, Jackson Yellow Bourbon
Wysokość upraw:  1600-2000 m.n.p.m 1000 m.n.p.m

 

Szczeciński Sztos 5.0

Szczeciński Sztos 5.0 to mieszanka dwóch ziaren z segmentu specialty z Brazylii (Brazylia Fazenda Londrina) i Etiopii (Etiopia Guji). 

Sztos 5.0 charakteryzują się wysoką słodyczą i kwasowością. Dla osób bogatych sensorycznie w kawie wyczuwalne będą nuty białej czekolady, kwiatów, poziomek i ryżowych wafli. 

 

Sztos 4.0 Sztos 5.0 - Nowość!
Profil sensoryczny: Czekolada / Maliny / Limonka / Zielona herbata Kwiaty / Biała czekolada / Poziomki / Wafle ryżowe
Słodycz: 3,5/4  4/4 
Kwasowość: 2/4 3/4
Moc:  2,5/4 2,5/4
Skład: 100% Arabica 100% Arabica
Kraj: Brazylia / Etiopia / Honduras Etiopia / Brazylia
Region: Cerrado, Coromandel / Yirgacheffe / Santa Barbara Oromia / Cerrado, Coromandel
Obróbka: Naturalna, kontrolowana fermentacja / Naturalna / Honey Sucha / Naturalna, kontrolowana fermentacja
Odmiana: Paraiso mg / Heirloom / Pacas Local heirloom / Paraiso mg
Wysokość upraw:  1100 / 2075 / 1600 m.n.p.m 1850 / 1100 m.n.p.m

 

Pokusa Krokusa 3.0

W profilu sensorycznym znajdują się kwiaty, mleczna czekolada i maliny. Nazwa zobowiązuje, dlatego w Pokusie Krokusa niezależnie od edycji zawsze możecie odnaleźć kwiatowe nuty.

 

Pokusa Krokusa 2.0 Pokusa Krokusa 3.0 - Nowość!
Profil sensoryczny: Marcepan / Karmel / Wiśnie w Czekoladzie  Kwiaty / Mleczna czekolada / Maliny
Słodycz: 3/4 4/4
Kwasowość: 1,5/4 3/4
Moc:  2,5/4 2/4
Skład: 100% Arabica 100% Arabica
Kraj: Brazylia / Rwanda / Kolumbia Etiopia
Region: Minas Gerais / Kivu Lake / Antioquia Oromia
Obróbka: Sucha / Semi washed / Myta Sucha
Odmiana: Yellow Bourbon / Bourbon, Jackson / Typica, Bourbon Local heriloom
Wysokość upraw:  850 / 1600-2000 / 1100-1500 m.n.p.m. 1850 m.n.p.m.

 

Zamienniki dla stałych klientów

Jeżeli szukasz zamiennika swojej dotychczasowej kawy, sprawdź poradnik naszego Head Roastera Pawła:

Brazylia Yellow Bourbon w czarnym opakowaniu > Nowy Prawy Brzeg 3.0

Pokusa Krokusa > Nowy Szczeciński Sztos 5.0

Szczeciński Przelew 3.0 > Nowy Szczeciński Przelew 4.0

Prawy Brzeg 2.0 > Nowa Pokusa Krokusa 3.0

Sztos 4.0 > Nowy Szczeciński Sztos 5.0

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania