- News
- 0 polubień
- 195 odwiedzin
- 0 komentarzy

Zmiany, zmiany, zmiany! Gdyby nasza palarnia kawy była sentencją z pewnością byłoby to “panta rei” Heraklita, co z greckiego oznacza: wszystko płynie. W naszym kawowym świecie mało jest stałych, a jedną z nich jest jakość. To właśnie najwyższa jakość motywuje nas do ciągłych zmian.
Dlaczego nasze kawy tak szybko się zmieniają?
Bo są jedyne w swoim rodzaju. A tak dokładniej, wiecie, że zielone ziarno kupujemy jedynie od sprawdzonych dostawców a przed każdym zamówieniem sprawdza je, testuje i wybiera nasz Head roaster i Mistrz Polski w wypalaniu kawy Paweł Drzażdżewski. Niektóre ziarna po prostu przestają spełniać nasze wymogi. A przez to, że kupujemy kawę z małych lokalnych plantacji, zdarza się również, że ziarno po prostu się kończy. Stąd te ciągłe zmiany - ale tak to już jest z wysokiej jakości, lokalnymi palarniami kawy.
Nadchodzi nowe! Nowe Szczecińskie Klimaty
Skończyły się nam składniki 4 kaw, dlatego wchodzą nowe. Nasz head roaster przez ostatnie miesiące szukał nowych ziaren jakości specialty, które godnie zastąpiłyby obecne kawy. Spróbujcie i powiedzcie, czy zgadzacie się z jego wyborem.
Uwaga! Ziarna Yellow Bourbon z regionu Varjao de Minas jaśniej wypalane są w Szczecińskim Przelewie 4.0 a wypalone ciemniej pod espresso w Prawym Brzegu 3.0.
Nowe kawy!
Szczeciński Przelew 4.0 to 100% arabica z Brazylii (Brazylia Yellow Bourbon). Nowa, kolejna wersja Szczecińskiego Przelewu to pyszna brazylijska Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas. Kawa charakteryzuje się kwasowymi nutami mandarynki i słodkimi nutami karmelu i masła orzechowego.
Porównanie poprzedniej i aktualnej wersji:
W paczce znajduje się Brazylia Yellow Bourbon z regionu Variao de Minas - jeszcze lepszej jakości i bardziej szlachetna niż ta pakowana do tej pory w czarne paczki (z regionu Minas Gerais). Zdaniem naszego Roastera i Mistrza Polski - Pawła - nowy Prawy Brzeg jest bardziej karmelowy, orzechowy charakter jest bardziej subtelny a kwasowość delikatnie orzeźwia.
Szczeciński Sztos 5.0 to mieszanka dwóch ziaren z segmentu specialty z Brazylii (Brazylia Fazenda Londrina) i Etiopii (Etiopia Guji).
Sztos 5.0 charakteryzują się wysoką słodyczą i kwasowością. Dla osób bogatych sensorycznie w kawie wyczuwalne będą nuty białej czekolady, kwiatów, poziomek i ryżowych wafli.
W profilu sensorycznym znajdują się kwiaty, mleczna czekolada i maliny. Nazwa zobowiązuje, dlatego w Pokusie Krokusa niezależnie od edycji zawsze możecie odnaleźć kwiatowe nuty.
Zamienniki dla stałych klientów
Jeżeli szukasz zamiennika swojej dotychczasowej kawy, sprawdź poradnik naszego Head Roastera Pawła:
Brazylia Yellow Bourbon w czarnym opakowaniu > Nowy Prawy Brzeg 3.0
Pokusa Krokusa > Nowy Szczeciński Sztos 5.0
Szczeciński Przelew 3.0 > Nowy Szczeciński Przelew 4.0
Prawy Brzeg 2.0 > Nowa Pokusa Krokusa 3.0
Sztos 4.0 > Nowy Szczeciński Sztos 5.0
Komentarze (0)