Nasz Head Roaster - Paweł cały czas poszukuje dla Was nowych ziarenek. Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ nie wszystkie kawy spełniają wysokie standardy. Część z nich po próbnych wypałach nie przechodzi naszych wewnętrznych testów, w których sprawdzamy czy są to kawy, które chcielibyśmy pić na co dzień i po które sięgnelibyśmy prywatnie.

 

Cztery kawy specialty podbiły nasze serca i to one pojawią się na naszych półkach. Aby ułatwić Wam wybór na początek wejdą dwie z nich: Kenia oraz Salwador.

 

Kawa ziarnista Specialty Qualia Kenia Chania

 

Dla wszystkich fanów kaw z Kenii w tym dla naszej Moniki, która zawsze i wszędzie potrafi rozpoznać kawy z tego afrykańskiego Państwa i która na pytanie: czy chcesz Kenii nie odpowiada “tak”, tylko “więcej”. 

 

Paweł podsumował tą kawę tak: "przede wszystkim kwaśna, uzupełniona subtelną słodyczą w tle". To jest kwasowość, która sprawia olbrzymią przyjemność.

 

Profil sensoryczny: Czarne porzeczki / Różowy grejpfrut / ciemna czekolada

 

Kraj: Kenia

 

Region: Central province

 

Obróbka: Myta

 

Odmiana: K7, SL 34, Ruiru 11, French mission

 

Wysokość upraw: 1525 m.n.p.m.

 

Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.



Kawa ziarnista Specialty Qualia El Salvador Divisadero

 

Salwador to bardzo zaskakująca kawa - smakuje jak wieloowocowy kompot. Nasz Sebastian podczas ostatniego cuppingu nowości specialty, stwierdził, że będzie to jego ulubiona kawa. 

 

Ocena sensoryczna naszego Head Roastera: "intensywna, bardzo złożona, dużo słodyczy i owocowości." 

 

Profil sensoryczny: Kwiaty / Śliwka / Prażone orzechy laskowe / Cytrusy

 

Kraj: Salwador

 

Region: Apaneca

 

Obróbka: Sucha beztlenowa

 

Odmiana: Bourbon, Caturra

 

Wysokość upraw: 1600 m.n.p.m.

 

Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.




Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania