- News
- 0 polubień
- 55 odwiedzin
- 0 komentarzy
Nasz Head Roaster - Paweł cały czas poszukuje dla Was nowych ziarenek. Nie jest to łatwe zadanie, ponieważ nie wszystkie kawy spełniają wysokie standardy. Część z nich po próbnych wypałach nie przechodzi naszych wewnętrznych testów, w których sprawdzamy czy są to kawy, które chcielibyśmy pić na co dzień i po które sięgnelibyśmy prywatnie.
Cztery kawy specialty podbiły nasze serca i to one pojawią się na naszych półkach. Aby ułatwić Wam wybór na początek wejdą dwie z nich: Kenia oraz Salwador.
Kawa ziarnista Specialty Qualia Kenia Chania
Dla wszystkich fanów kaw z Kenii w tym dla naszej Moniki, która zawsze i wszędzie potrafi rozpoznać kawy z tego afrykańskiego Państwa i która na pytanie: czy chcesz Kenii nie odpowiada “tak”, tylko “więcej”.
Paweł podsumował tą kawę tak: "przede wszystkim kwaśna, uzupełniona subtelną słodyczą w tle". To jest kwasowość, która sprawia olbrzymią przyjemność.
Profil sensoryczny: Czarne porzeczki / Różowy grejpfrut / ciemna czekolada
Kraj: Kenia
Region: Central province
Obróbka: Myta
Odmiana: K7, SL 34, Ruiru 11, French mission
Wysokość upraw: 1525 m.n.p.m.
Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.
Kawa ziarnista Specialty Qualia El Salvador Divisadero
Salwador to bardzo zaskakująca kawa - smakuje jak wieloowocowy kompot. Nasz Sebastian podczas ostatniego cuppingu nowości specialty, stwierdził, że będzie to jego ulubiona kawa.
Ocena sensoryczna naszego Head Roastera: "intensywna, bardzo złożona, dużo słodyczy i owocowości."
Profil sensoryczny: Kwiaty / Śliwka / Prażone orzechy laskowe / Cytrusy
Kraj: Salwador
Region: Apaneca
Obróbka: Sucha beztlenowa
Odmiana: Bourbon, Caturra
Wysokość upraw: 1600 m.n.p.m.
Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.
Komentarze (0)