- News
- 0 polubień
- 136 odwiedzin
- 0 komentarzy
Tak jak zapowiadałam, naszą ofertę od dziś wzbogacają kolejne dwie kawy specialty. Tym razem są to ziarna z Etiopii. Nie lada gratka dla wszystkich miłośników kaw z tej części Afryki.
Pierwsza bardzo klasyczna herbaciana, cytrusowo - jaśminowa Etiopia Echemo. Druga łagodna, delikatna, nie intensywna i nie kwaśna a jednak ciekawa.
Kawa ziarnista Specialty Qualia Etiopia Echemo
To mój ulubieniec z naszych najnowszych kaw. Już podczas cuppingu zapałałam do niej wielką sympatią i będzie gościć pewnie do wyczerpania na moim domowym młynku. Klasyczna etiopska smakowitość. Jak określił ją Paweł (roaster, który ją wypalał): “do bólu klasyczna, jaśminowo-cytrusowa herbatka.”
Profil sensoryczny: Jaśmin / Morele / Herbata / Mandarynka
Kraj: Etiopia
Region: Jimma
Obróbka: Myta
Odmiana: Heirloom
Wysokość upraw: 2100 m.n.p.m.
Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.
Kawa ziarnista Specialty Qualia Etiopia Tula
Natural, który chyba zaskoczył wszystkich przy stole cuppingowym. Po prostu nie smakuje jak natural. Delikatna, słodka i mało intensywna. Bezpieczny wybór dla gości oraz dla osób, które nie lubią kwaśnych kaw. Opozycja dla Kenii.
Profil sensoryczny: Ciemna czekolada / Róża / Maliny / Herbata
Kraj: Etiopia
Region: Kaffa
Obróbka: Sucha
Odmiana: 74110
Wysokość upraw: 1820 m.n.p.m.
Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.
Komentarze (0)