Porówanie kaw Qualia: Szczeciński Sztos 6.0 vs. Szczeciński Sztos 7.0

Szczeciński Sztos to nasza bestsellerowa kawa! Przez to ziarna w niej zawarte bardzo szybko się kończą i nasz Head Roaster tworzy kolejne perełki - prawdziwe Sztosy. Kawa należy do linii Szczecińskie Klimaty. Na jej opakowaniu znajdują się Dźwigozaury - jeden z symboli współczesnego Szczecina.

Dlaczego kawa Szczeciński Sztos z naszej szczecińskiej palarni musiała się zmienić?

W kawach z linii Szczecińskie Klimaty znajdują się ziarna specialty - najwyższej jakości - które są “produkowane” w niewielkich ilościach. Kiedy ziarno się kończy lub przestaje spełniać nasze wysokie wymagania co do jakości, zostaje zmienione. Tak też stało się w przypadku Szczecińskiego Sztosa! Aktualnie mamy ciekawą sytuację, w której dostępny jest ostani wypał 6.0 i pierwszy wypał Sztosa 7.0. Zachęcam do porównania, a fanów poprzedniej wersji do zrobienia zapasów. 

Porównanie zielonego ziarna Szczeciński Sztos 6.0 vs. Szczeciński Sztos 7.0

Szczeciński Sztos 6.0

Szczeciński Sztos 7.0

Kraj

Brazylia / Etiopia / Kolumbia

Brazylia / Etiopia

Region

Varjao de Minas / Oromia / Nariño

Cerrado / Yirgacheffe

Odmiana

Yellow Bourbon / Local heriloom / Caturra

Paraiso mg, Mundo Novo / Heirloom

Obróbka

Pulped natural / Sucha / Honey

Natural / Natural

Wysokość

1000 / 1850 / 1750 m.n.p.m.

800-1300 m.n.p.m. / różne małe plantacje

Porównanie kaw wypalonych pod espresso Szczeciński Sztos 6.0 vs. Szczeciński Sztos 7.0

Nowa kawa jest mniej kwaśna i jeszcze bardziej klasyczna w smaku. W profilu sensorycznym kwiatowość Etiopii wybija się na tle marcepanu i kakao charakterystycznych dla kaw z Brazylii. Średnie palenie pod espresso, czyli metody parzenia takie jak: ekspres ciśnieniowy (automatyczny i kolbowy), zalewajka, french press i kawiarka.

Za wybór ziaren, stworzenie mieszanki i wypalenie kawy odpowiada nasz Head Roaster - Paweł Drzażdżewski, podwójnie utytułowany Mistrz Polski Roasting 2020 i Wicemistrz Polski Roasting 2022. 

Szczeciński Sztos 6.0

Szczeciński Sztos 7.0

Słodycz

3,5/4

3/4

Kwasowość

2,5/4

2/4

Moc

3/4

2,5/4

Profil sensoryczny

Czekolada / Kwiaty / Agrest

Marcepan / Kwiaty / Kakao

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania
Chat Button Chat Button
Chat Popup