⅔ światowej produkcji i sprzedaży kawy stanowi Arabica. Kawa Arabica uprawiana jest w kilkudziesięciu krajach, przy czym większość jej plantacji znajduje się w krajach Ameryki Środkowej i Południowej, centralnej części Afryki, a także w okolicach Półwyspu Indyjskiego. Największym producentem Arabiki jest Brazylia, gdzie otrzymuje się m.in. cenioną odmianę Bourbon.
Arabica wymaga specyficznych warunków do rozwoju. Najlepiej sprawdzają się tereny górzyste położone na wysokości od ok. 1000 do 2500 m n.p.m, gdzie średnia temperatura w ciągu roku wynosi od 15 do 25°C. Aby Arabica wzrastała prawidłowo, powinna być uprawiana na żyznych, wulkanicznych glebach, gdzie występują regularne opady oraz duże nasłonecznienie.
Plantacje Robusty położone są na terenach znajdujących się na niższych wysokościach - około 800 m n.p.m. Panująca tam średnia temperatura wynosi od 24 do 36°C, czyli może być znacznie wyższa niż w przypadku upraw Arabiki. Robusta jest znacznie mniej wymagająca od Arabiki, jest większa, a także bardziej odporna na pasożyty i choroby. Wynika to z faktu, że zawiera znacznie większe ilości kofeiny oraz kwasu chlorogenowego, co skutecznie chroni ją przed tymi negatywnymi czynnikami.
Komentarze (0)