Zacznijmy od tego czym w ogóle są arabica i robusta. To dwa gatunki kawowca. Różnią się praktycznie wszystkim od wyglądu ziarna poprzez jego smak, aromat i zawartość kofeiny. Która z nich jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista, to zależy czego szukasz w kawie.

Arabica vs. Robusta - smak i aromat

Oczywiście na smak i aromat kawy nie wpływa jedynie gatunek, ale także kraj uprawy, odmiana, obróbka, położenie plantacji. Uogólniając jednak wszelkie założenia na potrzeby tego wpisu: arabica jest delikatna i słodka, robusta jest intensywna, wyrazista, niekwaśna za to z nutami goryczy. 

Jeśli lubisz mocną, pobudzającą kawę - Robusta jest dla Ciebie. Jeśli wolisz słodkie, klasycznie orzechowo-czekoladowe kawy albo owocowe i soczyste - wybierz arabikę. 

Porównanie ziaren Arabiki i Robusty

Ponownie na potrzeby tego wpisu pominiemy różnice zależne od odmiany i pozostałych czynników.

Ziarno arabiki jest większe, podłużne a bruzda na jego środku kształtem przypomina literę S. Natomiast ziarno robusty jest mniejsze, bardziej owalne a jego bruzda jest prosta. 

Robusta zawiera prawie 100% więcej kofeiny niż arabica, jest to około 2,7%. W arabice zawartość kofeiny to 0,9-1,6% (w zależności od odmiany). Arabica zawiera więcej cukrów i tłuszczów a za to mniej CGA (Chlorogenic acid), który odpowiada za charakterystyczną goryczkę. Dlatego właśnie arabica jest słodsza i ma mniej wyczuwalną goryczkę. 

Różnice w uprawie Arabiki i Robusty

⅔ światowej produkcji i sprzedaży kawy stanowi Arabica. Kawa Arabica uprawiana jest w kilkudziesięciu krajach, przy czym większość jej plantacji znajduje się w krajach Ameryki Środkowej i Południowej, centralnej części Afryki, a także w okolicach Półwyspu Indyjskiego. Największym producentem Arabiki jest Brazylia, gdzie otrzymuje się m.in. cenioną odmianę Bourbon.

Arabica wymaga specyficznych warunków do rozwoju. Najlepiej sprawdzają się tereny górzyste położone na wysokości od ok. 1000 do 2500 m n.p.m, gdzie średnia temperatura w ciągu roku wynosi od 15 do 25°C. Aby Arabica wzrastała prawidłowo, powinna być uprawiana na żyznych, wulkanicznych glebach, gdzie występują regularne opady oraz duże nasłonecznienie. 

Plantacje Robusty położone są na terenach znajdujących się na niższych wysokościach - około 800 m n.p.m. Panująca tam średnia temperatura wynosi od 24 do 36°C, czyli może być znacznie wyższa niż w przypadku upraw Arabiki. Robusta jest znacznie mniej wymagająca od Arabiki, jest większa, a także bardziej odporna na pasożyty i choroby. Wynika to z faktu, że zawiera znacznie większe ilości kofeiny oraz kwasu chlorogenowego, co skutecznie chroni ją przed tymi negatywnymi czynnikami.

Arabica ma więcej słodyczy, mniej goryczy a kwasowość zależy od różnych czynników. Z tych powodów Arabika świetnie sprawdza się w restauracjach, kawiarniach i jako kawa deserowa.

Sprawdzi się idealnie dla osób, które:

- szukają delikatnej, słodkiej kawy, 

- szukają owocowej, złożonej kawy, 

- piją kawę kilka razy dziennie, 

- ograniczają spożycie kofeiny, 

- w kawie bardziej poszukują smaku i aromatu niż pobudzenia. 

Dla kogo Robusta jest lepsza?

Ze względu na zawartość dużej ilości kofeiny, Robusta jest lepsza dla osób, które poszukują pobudzenia. Charakterystyczna gorycz odpowiada osobom, które lubią mocne, wyraziste smaki. Na pewno lepiej sprawdzi się, jeśli nie lubisz kwasowości w kawie.

Robusta sprawdzi się idealnie dla osób, które:

- szukają pobudzenia, 

- lubią intensywne w smaku kawy, 

- nie lubią kwasowych kaw. 

Mieszanki Arabiki i Robusty

Ze względu na to, że smak czystej robusty jest tak intensywny, że większość osób nie byłaby w stanie jej wypić, tworzone są mieszanki. Im większa zawartość robusty w takim blendzie, tym kawa jest bardziej pobudzająca i wyrazista a mniej słodka i kwaśna. Mieszanki z robustą często wybierane są do biur i firm.

Wyjątkiem jest robusta z segmentu fine - odpowiednika segmentu specialty wśród arabik. Taka robusta nadal działa pobudzająco, ze względu na dużą zawartość kofeiny, ale jest łagodniejsza i bardziej złożona w smaku. 

Powiązane produkty

Kawa ziarnista Qualia XU-XU DARK - 1 kg Kawa ziarnista Qualia XU-XU DARK - 1 kg 2
Produkt dostępny na zamówienie

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania