Przepis na wegańską truskawkową Matcha Latte

W naszej ofercie znajdziecie chińską matcha. Dzisiaj podpowiemy z czym można ją łączyć tworząc pyszne napoje i desery w wersji wegańskiej. Poniżej przedstawiamy przepis na 3 elementy, które połączysz w pyszną truskawkową Matcha Latte.

Mrożone kostki lodu Matcha

Możesz dodawać je do mlecznych napojów i koktajli, ale tutaj będą nam potrzebne do pysznego wykończenia truskawkowego matcha latte.

Składniki:

- 1 łyżeczka matcha w proszku

- 180 ml mleka owsianego

Przygotowanie

W małej misce przesiej proszek matcha.

Wlej gorące (80º C) mleko i energicznie ubij bambusową miotełką lub po prostu trzepaczką, aż się rozpuści i lekko spieni się na wierzchu.

Przelej do foremki na kostki lodu i włóż na noc do zamrażarki.

Słodki truskawkowy krem

Składniki: 

- 2-3 średnie truskawki - mogą być mrożone

- 60 g bitej śmietany

-30 g mleka

- 1 łyżeczka syropu z agawy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dodaj do miski i miksuj przez 5-10 sekund - do momentu uzyskania konsystencji roztopionych lodów.

Baza - słodzona matcha 

Składniki:

- 1 łyżeczka matcha w proszku

- 1 łyżeczka agawy

- 180 ml mleka owsianego

Przygotowanie:

W małej misce przesiej proszek matcha.

Wlej gorące mleko i energicznie ubij bambusową trzepaczką, aż się rozpuści i lekko spieni na wierzchu.

Dodaj syrop z agawy, póki jest jeszcze ciepła.

Matcha Latte - efekt końcowy

Dodaj kostki lodu matcha do szklanki. Wlej słodzoną matchę.

Dodaj słodki truskawkowy krem na górę matcha latte i delikatnie zamieszaj, aby stworzyć gradient między warstwami.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania