Kiedy widzimy Klienta zagubionego przy półce z herbatami (ze względu na ich ilość, która może przytłoczyć) pytamy, jakiej herbaty szuka. Tutaj pada najczęściej odpowiedź typu: zielonej, czarnej albo białej. Czy to różne odmiany tego samego gatunku? A może różne gatunki herbaty?

Biała, żółta, czarna, czerwona (pu-erh), zielona i oolong. Taka jest ogólnie przyjęta klasyfikacja herbaty. Herbaty, czyli rośliny camellia sinensis. Wymienione na początku rodzaje herbaty różnią się obróbką. Według klasyfikacji chińskiej wyróżniamy:

Herbatę białą - (bai cha),

Herbatę żółtą - (huang cha),

Herbatę zieloną - (lu cha),

Herbatę oolong - (qing cha),

Herbatę czarną - (hong cha) zwaną przez Chińczyków czerwoną,

Herbatę czerwoną - (hei cha) zwaną przez Chińczyków ciemną. W Polsce często napar Rooibos nazywa się herbatą czerwoną.

Analizując obróbkę poszczególnych rodzajów herbat, jeszcze bardziej docenia się końcowy produkt, czyli napar. Mistrzowie herbaty obserwują każdy proces i decydują o jego zakończeniu. Taka praca wymaga wieloletniego doświadczenia oraz miłości do tej niezwykłej rośliny.

Herbata biała

1.Zerwanie liści > 2.Więdnięcie > 3.Suszenie

Droga obróbki herbaty białej jest najkrótsza. Liście po zerwaniu najpierw przechodzą proces więdnięcia, a następnie suszenia. Więdnięcia, czyli pozbawienia liści dostępu do wody i uruchomienie procesów enzymatycznych, które odpowiadają za uwolnienie smaku i zapachu herbaty. Suszenie zmniejsza ilość wilgoci w liściu do 3-5%. Więdnięcie oraz suszenie może odbywać się na kilka różnych sposobów, wszystko zależy od plantacji i producenta.

Herbata zielona

1.Zerwanie liści > 2.Więdnięcie > 3.Zatrzymanie oksydacji > 4.Kształtowanie liścia > 5.Suszenie

Herbata zielona po zerwaniu i procesie więdnięcia następuje zatrzymanie oksydacji, kształtowanie liścia a na końcu suszenie. Zatrzymanie oksydacji polega na dezaktywacji enzymów, poprzez podgrzanie liści do 65 stopni C. Może się to odbyć za pomocą pary wodnej lub podgrzania na blaszce. Kształtowanie liścia to po prostu odpowiednie zrolowanie lub spłaszczenie. W większości dzieje się to mechanicznie, jednak najbardziej rzadkie herbaty nadal zwijane są ręcznie.

Herbata żółta

1.Zerwanie liści > 2.Więdnięcie > 3.Zatrzymanie oksydacji > 4.Żółknięcie > 5.Kształtowanie liścia > 6.Suszenie

Herbata żółta jest bardzo rzadka. Stanowi jedynie 1% wszystkich herbat i jest produkowana jedynie w Chinach. Herbata żółta różni się od zielonej tym, że po zatrzymaniu oksydacji następuje proces żółknięcia. Żółknięcie, czyli zawinięcie liści w wilgotny materiał na 5-10 godzin i poddanie ich działaniu pary wodnej. Liście w ten sposób są delikatnie podgrzewane, co powoduje uwolnienie związków aromatycznych i zmniejszenie ilości kofeiny oraz katechin w liściach. Liście mogą być w ten sposób zawinięte trzykrotnie, pomiędzy kolejnymi zawinięciami, następuje ich podgrzanie.

Herbata czerwona / ciemna (pu-erh)

1.Zerwanie liści > 2.Więdnięcie > 3.Zatrzymanie oksydacji > 4.Kształtowanie liścia > 5.Suszenie > 6.Dojrzewanie

Herbata pu-erh, czyli czerwona do momentu suszenia jest “przetwarzana” w ten sam sposób, co herbata zielona. Jednak po suszeniu następuje tzw. dojrzewanie liści, czyli “przechowywanie” herbaty w odpowiedniej temperaturze. Odpowiedniej, czyli takiej, która nie spowoduje zatrzymania działania niektórych enzymów, żeby nie doszło do starzenia liści. Proces ten może przebiegać na różne sposoby, ale jeśli chodzi o herbaty pu-erh najczęściej buduje się kopce herbaty i przykrywa materiałem, tak aby wewnątrz panowały wysoka temperatura i wilgotność. W ten sposób herbata może “leżeć” od 2 godzin do nawet 2 miesięcy. W przypadku herbat czerwonych pu erh proces ten jest kluczowy i trwa od 1,5 do 2 miesięcy. Herbatę można od czasu do czasu mieszać w takim kopcu, aby dojrzewanie przebiegło równomiernie. W materiale okrywającym herbatę pojawiają się mikroorganizmy z królestwa grzybów, dlatego często faza ta nazywana jest fermentacją. 

Herbaty pu-erh mają ziemisty smak i zapach, co często odstrasza zaczynających swoją przygodę z herbatą. 

Herbata oolong

1.Zerwanie liści > 2.Więdnięcie > 3.Naruszenie liścia > 4.Oksydacja > 5.Zatrzymanie oksydacji > 6.Kształtowanie > 7.Suszenie > 8.Prażenie

Powstawanie herbaty oolong jest bardziej złożone. Po zerwaniu liści dochodzi oczywiście do więdnięcia, następuje naruszenie liścia, oksydacja, zatrzymanie oksydacji, kształtowanie liścia, suszenie a na końcu prażenie (np. na woku), chociaż nie jest to konieczne. Występują zarówno herbaty oolong prażone jak i nieprażone. 

Herbaty oolong różnią się od herbat zielonych silniejszą oksydacją. W herbatach zielonych jest to maksymalnie kilkanaście procent, natomiast w herbatach oolong wartości te sięgają od 20 do nawet 80%. Aby przyspieszyć ten proces, liść herbaty zostaje naruszony. W przeszłości działo się to na przykład poprzez intensywne potrząsanie kosza z herbatą, naruszając przy tym brzegi liści. Aktualnie następuje to podczas cięcia lub zwijania liści - wstępnego kształtowania liścia. Oksydacja tak naprawdę rozpoczyna się naturalnie w momencie zerwania liścia i ważniejszy jest proces jej zatrzymania. 

Herbata czarna

1.Zerwanie liści > 2. Więdnięcie > 3.Naruszenie liścia > 4.Oksydacja > 5.Zatrzymanie oksydacji > 6. Kształtowanie > 7.Suszenie

W Europie nazywana czarną, ze względu na kolor liści. W Chinach zwana czerwoną, ze względu na kolor naparu. Czarne herbaty oksydowane są w ponad 90%, lecz nigdy nie dopuszcza się do pełnej oksydacji liści. Mistrz herbaty w odpowiednim momencie zatrzymuje ten proces. Duża część herbat czarnych przechodzi przez proces CTC (Cut/Crush, Tear, Curl, czyli cięcie/zgniecenie, rozdzieranie i zwijanie) a następnie trafia do saszetek. Taka herbata jest drobniejsza i zaparza się mocniej, idealna na śniadanie do podawania z mlekiem.

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania
Chat Button Chat Button
Chat Popup