- News
- 0 polubień
- 819 odwiedzin
- 0 komentarzy
Szczecińskie Klimaty to jedna z linii kaw - z naszej lokalnej, szczecińskiej palarni Qualia Caffe - potocznie nazywa “białą”, ponieważ jej opakowania są białe. Do tej linii należą: uwielbiany Szczeciński Sztos z dźwigozaurami na etykiecie, doceniany przez miłośników “mało kwaśnej” kawy przelewowej - Szczeciński Przelew oraz aż cztery nowe kawy.
Długo zastanawialiśmy się jakimi kawami godnie zastąpić uwielbiane Magnoliowe Ogrody oraz Junacką Moc, które niestety musiały zostać usunięte z naszej oferty, ze względu na zielone ziarno, które nie spełniało naszych wysokich standardów. Nasz Head roaster i obecny Mistrz Polski Roasting - Paweł Drzażdżewski - długo wybierał i testował różne ziarna oraz ich blendy aż w końcu powstała cała autorska linia.
Szczecińskie Klimaty do aż sześć różnych kaw, cztery z nich przeznaczone są pod tradycyjne metody parzenia a dwie pod przelewy. Do załogi Sztosa dołączyła kawa o wysokiej zawartości kofeiny oraz intensywnym smaku - Stoczniowa Robota, na wzór dawnych Magnoliowych Ogrodów pojawiła się słodka, kwiatowa mieszanka pod espresso - Pokusa Krokusa. W zestawie można znaleźć jeszcze dwa single z Kostaryki San Rafael, czyli Ale Kosmos - jaśniej palona kawa pod przelew oraz Prawy Brzeg, ziarna przygotowane pod tradycyjne metody parzenia.
Do współpracy nad rebrandingiem zaprosiliśmy znanego szczecińskiego artystę, grafika, rysownika i architekta – Łukasza Bogdanowicza z ONWALL. Znając portfolio Łukasza, mieliśmy pewność, że jego prace do poszczególnych kaw będą na najwyższym poziomie. Nie zawiedliśmy się. Rysunki odnoszą się do szczecińskich lokalizacji w stylu komiksowego szkicu i świetnie skomponowały się z matową bielą opakowań.
Z racji tego , że w piątej edycji konkursu realizowanego przez Urząd Miasta i Agencję Rozwoju Metropolii Szczecińskiej zdobyliśmy nagrodę „ Zrobione w Szczecinie” i pojawiliśmy się w gronie nowych ambasadorów miasta – logo „ Zrobione w Szczecinie ” również pojawiło się na nowych paczkach.
Ziarna zastosowane w kawach z linii Szczecińskie Klimaty pochodzą z segmentu Specialty.
Szczecińskie Kawy - zarówno te nowe jak i te w nowej odsłonie - będą doskonałą pamiątką i prezentem ze Szczecina. Nie tylko cudownie smakują, pięknie pachną, są skomponowane i wypalane przez obecnego Mistrza Polski, ale także pięknie wyglądają. Opakowania są dziełami sztuki.
Niebawem pojawią się zestawy kaw z linii Szczecińskie Klimaty - w atrakcyjnych cenach - idealne jako pamiątka z podróży lub wakacji w Szczecinie!
Kawy z linii Szczecińskie Klimaty - Musisz spróbować!:
SZCZECIŃSKI SZTOS 3.0
Pod tradycyjne metody parzenia
Profil sensoryczny: Daktyle / Czekolada deserowa / Cytrusy
Słodycz: 4/4
Kwasowość: 3/4
Moc: 3/4
Kraj: Brazylia Pinhal / El Salvador Los Pirineos / Meksyk Lorenzo Intzin
Region: Vertentes, Santo Antonio do Amparo / Usulutan / Chiapas
Obróbka: pulped natural / natural, anaerobic / myta
Odmiana: Yellow Bourbon / Orange Bourbon / Red Bourbon
Wysokość upraw: 1100 / 1400 / 1580 m.n.p.m.
SZCZECIŃSKI PRZELEW 2.1
Pod przelewowe metody parzenia
Profil sensoryczny: Orzechy / Miód / Kwiaty / Czekolada
Słodycz: 3,5/4
Kwasowość: 1,5/4
Moc: 2,5/4
Skład: Arabica
Kraj: Brazylia Fazenda Pinhal Yellow Bourbon + Niespodzianka specialty
STOCZNIOWA ROBOTA
Pod tradycyjne metody parzenia
Profil sensoryczny: Kakao / Miód Gryczany / Kwiaty
Słodycz: 3/4
Kwasowość: 2/4
Moc: 3/4
Skład: Robusta 40% i arabica 60%
Kraj: Tanzania / Brazylia Pinhal / Kostaryka San Rafael
Region: Lake Victoria/ Vertentes, Santo Antonio do Amparo / Tarrazu
Obróbka: myta / pulped natural / myta
Odmiana: Robusta / Yellow Bourbon / Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1100 / 1100 / 1200-2000 m. n.p.m.
ALE KOSMOS
Pod przelewowe metody parzenia
Profil sensoryczny: Kwiaty / Migdały / Limonka
Słodycz: 3,5/4
Kwasowość: 2,5/4
Moc: 3/4
Skład: arabica
Kraj: Kostaryka San Rafael
Region: Tarrazu
Obróbka: Myta
Odmiana: Caturra, Catui
Wysokość upraw: 1200-2000 m.n.p.m.
PRAWY BRZEG
Pod tradycyjne metody parzenia
Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Kwiaty / Migdały / Cytrusy
Słodycz: 4/4
Kwasowość: 2/4
Moc: 2/4
Skład: arabica
Kraj: Kostaryka San Rafael
Region: Tarrazu
Obróbka: Myta
Odmiana: Caturra, Catui
Wysokość upraw: 1200-2000 m.n.p.m.
POKUSA KROKUSA
Pod tradycyjne metody parzenia
Profil sensoryczny: Orzechy makadamia / Karmel / Mirabelka
Słodycz: 3/4
Kwasowość: 2,5/4
Moc: 2/4
Skład: arabica
Kraj: Brazylia Pinhal / Kostaryka San Rafael / Brazylia Fazenda Londrina
Region: Vertentes, Santo Antonio do Amparo / Tarrazu / Cerrado, Coromandel
Obróbka: pulped natural/ myta / naturalna kontrolowana fermentacja
Odmiana: Yellow Bourbon / Caturra, Catuai / Paraiso mg
Komentarze (0)