Szczecińskie Klimaty - nowe kawy ze Szczecina

Szczecińskie Klimaty to jedna z linii kaw - z naszej lokalnej, szczecińskiej palarni Qualia Caffe - potocznie nazywa “białą”, ponieważ jej opakowania są białe. Do tej linii należą: uwielbiany Szczeciński Sztos z dźwigozaurami na etykiecie, doceniany przez miłośników “mało kwaśnej” kawy przelewowej - Szczeciński Przelew oraz aż cztery nowe kawy.

Długo zastanawialiśmy się jakimi kawami godnie zastąpić uwielbiane Magnoliowe Ogrody oraz Junacką Moc, które niestety musiały zostać usunięte z naszej oferty, ze względu na zielone ziarno, które nie spełniało naszych wysokich standardów. Nasz Head roaster i obecny Mistrz Polski Roasting - Paweł Drzażdżewski - długo wybierał i testował różne ziarna oraz ich blendy aż w końcu powstała cała autorska linia.

Szczecińskie Klimaty do aż sześć różnych kaw, cztery z nich przeznaczone są pod tradycyjne metody parzenia a dwie pod przelewy. Do załogi Sztosa dołączyła kawa o wysokiej zawartości kofeiny oraz intensywnym smaku - Stoczniowa Robota, na wzór dawnych Magnoliowych Ogrodów pojawiła się słodka, kwiatowa mieszanka pod espresso - Pokusa Krokusa. W zestawie można znaleźć jeszcze dwa single z Kostaryki San Rafael, czyli Ale Kosmos - jaśniej palona kawa pod przelew oraz Prawy Brzeg, ziarna przygotowane pod tradycyjne metody parzenia. 

Do współpracy nad rebrandingiem zaprosiliśmy znanego szczecińskiego artystę, grafika, rysownika i architekta – Łukasza Bogdanowicza z ONWALL. Znając portfolio Łukasza, mieliśmy pewność, że jego prace do poszczególnych kaw będą na najwyższym poziomie. Nie zawiedliśmy się. Rysunki odnoszą się do szczecińskich lokalizacji w stylu komiksowego szkicu i świetnie skomponowały się z matową bielą opakowań.

Z racji tego , że w piątej edycji konkursu realizowanego przez Urząd Miasta i Agencję Rozwoju Metropolii Szczecińskiej zdobyliśmy nagrodę „ Zrobione w Szczecinie” i pojawiliśmy się w gronie nowych ambasadorów miasta – logo „ Zrobione w Szczecinie ” również pojawiło się na nowych paczkach.

Ziarna zastosowane w kawach z linii Szczecińskie Klimaty pochodzą z segmentu Specialty.

Szczecińskie Kawy - zarówno te nowe jak i te w nowej odsłonie - będą doskonałą pamiątką i prezentem ze Szczecina. Nie tylko cudownie smakują, pięknie pachną, są skomponowane i wypalane przez obecnego Mistrza Polski, ale także pięknie wyglądają. Opakowania są dziełami sztuki.

Niebawem pojawią się zestawy kaw z linii Szczecińskie Klimaty - w atrakcyjnych cenach - idealne jako pamiątka z podróży lub wakacji w Szczecinie!

Kawy z linii Szczecińskie Klimaty - Musisz spróbować!:

SZCZECIŃSKI SZTOS 3.0

Pod tradycyjne metody parzenia

Profil sensoryczny: Daktyle / Czekolada deserowa / Cytrusy

Słodycz: 4/4

Kwasowość: 3/4

Moc: 3/4

Kraj: Brazylia Pinhal /  El Salvador Los Pirineos / Meksyk Lorenzo Intzin

Region: Vertentes, Santo Antonio do Amparo / Usulutan / Chiapas 

Obróbka: pulped natural / natural, anaerobic / myta

Odmiana: Yellow Bourbon / Orange Bourbon / Red Bourbon

Wysokość upraw:  1100 / 1400 / 1580 m.n.p.m.



SZCZECIŃSKI PRZELEW 2.1 

Pod przelewowe metody parzenia

Profil sensoryczny: Orzechy / Miód / Kwiaty / Czekolada

Słodycz: 3,5/4

Kwasowość: 1,5/4

Moc: 2,5/4

Skład: Arabica

Kraj: Brazylia Fazenda Pinhal Yellow Bourbon + Niespodzianka specialty



STOCZNIOWA ROBOTA 

Pod tradycyjne metody parzenia

Profil sensoryczny: Kakao / Miód Gryczany / Kwiaty

Słodycz: 3/4

Kwasowość: 2/4

Moc: 3/4

Skład: Robusta 40% i arabica 60%

Kraj: Tanzania / Brazylia Pinhal / Kostaryka San Rafael

Region: Lake Victoria/ Vertentes, Santo Antonio do Amparo / Tarrazu

Obróbka: myta / pulped natural / myta

Odmiana: Robusta / Yellow Bourbon / Caturra, Catuai

Wysokość upraw:  1100 / 1100 / 1200-2000 m. n.p.m. 





ALE KOSMOS 

Pod przelewowe metody parzenia

Profil sensoryczny: Kwiaty / Migdały / Limonka

Słodycz: 3,5/4

Kwasowość: 2,5/4

Moc: 3/4

Skład: arabica

Kraj: Kostaryka San Rafael

Region: Tarrazu

Obróbka: Myta

Odmiana: Caturra, Catui

Wysokość upraw: 1200-2000 m.n.p.m.



PRAWY BRZEG 

Pod tradycyjne metody parzenia

Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Kwiaty / Migdały / Cytrusy

Słodycz: 4/4

Kwasowość: 2/4

Moc: 2/4

Skład: arabica

Kraj: Kostaryka San Rafael

Region: Tarrazu

Obróbka: Myta

Odmiana: Caturra, Catui

Wysokość upraw: 1200-2000 m.n.p.m.




POKUSA KROKUSA

Pod tradycyjne metody parzenia

Profil sensoryczny: Orzechy makadamia / Karmel / Mirabelka 

Słodycz: 3/4

Kwasowość: 2,5/4

Moc: 2/4

Skład: arabica

Kraj: Brazylia Pinhal / Kostaryka San Rafael / Brazylia Fazenda Londrina

Region: Vertentes, Santo Antonio do Amparo / Tarrazu / Cerrado, Coromandel

Obróbka: pulped natural/ myta / naturalna kontrolowana fermentacja

Odmiana: Yellow Bourbon / Caturra, Catuai / Paraiso mg

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania