Nasze limitowane kawy a szczególnie Barrel Aged szybko stają się bestsellerami i zostają wyprzedane. A Wy nawet jeszcze kilka miesięcy później pytacie o te pyszne leżakujące w beczkach kawy. Szukamy dla Was (i dla nas - bo je uwielbiamy) wyjątkowych beczek, najlepiej po kilku alkoholach, aby beczka miała okazję nasiąknąć różnorodnymi aromatami. Wnętrze beczki musi być też odpowiednio wilgotne, aby ziarna mogły przejąć te nuty. 

Podczas takich poszukiwań narodziła się szczególna współpraca. Dzięki kooperacji rzemieślniczej palarni kawy Qualia Caffe i rzemieślniczego browaru Folga powstały dwa Barrel Aged. 

Opis współpracy Qualia Caffe x Browar Folga

Palarnia Qualia Caffe i Browar Folga łączy rzemieślnicze podejście do produktów. Priorytetami obu marek są dbałość o jakość, unikalna receptura i produkcja niewielkich, świeżych partii. Jako Qualia połączyliśmy siły z Browarem Folga, który znany jest ze znakomitych piw, aby stworzyć dla Was coś naprawdę wyjątkowego. W wyniku tej kooperacji powstały limitowane kawy leżakowane w beczkach po piwie z Browaru Folga - Smoked Barrel Aged Coffee. 

Beczki w których leżakowały kawy Qualia

W pewne piękne popołudnie Filip z Folgi przyjechał do nas z dwiema pękatymi, dębowymi beczkami. Oryginalnie były to beczki po czerwonym wytrawnym winie Bordeaux. Kolejnym alkoholem, który leżakował w ich wnętrzu był Quadrupel, który notabene zdobył brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2022, a następnym Wee Heavy (piwo, które mieliśmy okazję testować w Qualii na początku kwietnia - polecamy!). 

Ostatnim piwem, które leżakowało w powyższych beczkach było Grodziskie (jedyny polski styl piwa). Piwo z  twistem, ponieważ oprócz standardowej wędzonki bukowej, dodano do piwa słodu wędzonego torfem i sarsaparillę (korzenie korcorośli), które nadały niesamowitego aromatu ziół, przypraw, banana oraz wanilii. Grodziskie leżało w beczkach aż rok, przez co nuty dębowe, wanilina, kokos są wyraźne. Fakt, który nas niesamowicie zaskoczył – beczki różniły się intensywnością aromatów. Beczka #1 była mniej owocowa, natomiast w #2 owocowość została bardziej podkreślona i miała mnóstwo wanilii z dębiny.

Ziarno kawy Barrel Aged

Podczas wielu testów nasz Head Roaster Paweł starał się znaleźć ziarna kawy, które będą  komponować się z wyżej wymienionymi profilami. Kawa specialty, arabica Peru Aprocassi w obróbce Honey wydała się najlepszą opcją. Ziarenka wyciągnęły z dębowych beczek wszystko, co najlepsze, a Paweł podkreślił  to doskonałym wypałem. Kawy z segmentu specialty, ocenione przez Q-graderów zdobyły 86/100 punktów. Co oznacza, że kawa jest naprawdę bardzo wysokiej jakości i idealnie nadaje się do jasnych wypałów - do parzenia przelewowego. 

Kawy Smoked Barrel Aged - efekt współpracy

W kawie Smoked Barrel Aged Coffee #1 (czarna paczka) będziecie mogli wyczuć nuty żywiczne, kwiaty oraz wanilinę. Natomiast w drugiej kawie Smoked Barrel Aged Coffee #2 w profilu sensorycznym wyczuwalny będzie stout (ciemne piwo z górnej fermentacji), kwiaty oraz amaretto. Obie kawy zostały jasno wypalone pod przelewowe metody parzenia. 

Na zdrowie!

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania