Dzisiaj prezentujemy przepisy na lemoniady i cold brew oparte na ziołowych mieszankach z lawendą. Zdrowe i pyszne, idealne do picia podczas wiosennych i letnich dni. 

Produkty Dworzysk Pole Lawendy mają wiele zastosowań, można pić je na gorąco, przygotowywać kąpiele z ich dodatkiem lub właśnie pić na zimno w formie lemoniad lub Cold Brew. 

Lawenda uprawiana jest w Dworzysku w puszczy na Podlasiu. Pole w Dworzysku to aktualnie ponad 1000 krzewów lawendy wąskolistnej (Hidcote Blue Strain i Munstead), które doskonale radzą sobie w naszym klimacie, rosną w słońcu i śniegu - bez dodatku sztucznych nawozów. 

Poniżej przedstawiamy przykłady letnich napojów, ale zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia własnych kompozycji np. z dodatkiem naturalnych owocowych soków lub owoców. Do słodzenia najlepszy będzie miód wielokwiatowy, ale można go zastąpić cukrem trzcinowym.

Przepisy na lemoniady z lawendą:

Składniki:

- 2 łyżki suszu Odpocznij chwilę (mieszanka lawendy i rumianku),

- Sok z 1 pomarańczy,

- 1 łyżka miodu,

- Kilka plasterków pomarańczy,

- Woda,

- Kostki lodu.

Przygotowanie:

2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy sok z pomarańczy, łyżkę miodu, kilka plasterków pomarańczy. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.

Składniki:

- 2 łyżki suszu Na zdrowie (owoc dzikiej róży, kwiat lawendy 27%, liść bazylii, płatki dzikiej róży, liść mięty pieprzowej),

- 1 łyżka miodu,

- Kilka malin i truskawek,

- Woda,

- Kostki lodu.

Przygotowanie:

2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy łyżkę miodu i owoce. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.

Składniki:

- 2 łyżki suszu Dobrego Dnia (liście rozmarynu, kwiaty lawendy (30%), liście czarnej porzeczki, korzeń pokrzywy, płatki słonecznika),

- 1 łyżka soku z cytryny, 

- 0,5 łyżki miodu, 

- Plastry jabłka,

- Woda, 

- Kostki lodu.

Przygotowanie:

2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy łyżkę soku z cytryny, plastry jabłka i pół łyżki miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.

Przepisy na Cold Brew z lawendą

Cold Brew, czyli macerowanie na zimno. Cold Brew można przygotować z kaw wypalonych pod filtr, owocowych herbat i właśnie ziół. Przygotowanie tego typu napojów ułatwiają specjalne butelki lub urządzenia do Cold Brew, znajdziesz je TUTAJ.

Cold Brew można przygotować z mieszanek: Odpocznij chwilę, Na zdrowie, Dobrego Dnia

Składniki:

- 3 łyżki suszu,

- Woda.

Przygotowanie:

3 łyżki suszu zalać 1 litrem zimnej wody, odstawić na noc do lodówki. Po 10 godzinach otrzymujemy orzeźwiający ziołowy napój. Przed podaniem odcedzić susz.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania