Dzisiaj prezentujemy przepisy na lemoniady i cold brew oparte na ziołowych mieszankach z lawendą. Zdrowe i pyszne, idealne do picia podczas wiosennych i letnich dni. 

Produkty Dworzysk Pole Lawendy mają wiele zastosowań, można pić je na gorąco, przygotowywać kąpiele z ich dodatkiem lub właśnie pić na zimno w formie lemoniad lub Cold Brew. 

Lawenda uprawiana jest w Dworzysku w puszczy na Podlasiu. Pole w Dworzysku to aktualnie ponad 1000 krzewów lawendy wąskolistnej (Hidcote Blue Strain i Munstead), które doskonale radzą sobie w naszym klimacie, rosną w słońcu i śniegu - bez dodatku sztucznych nawozów. 

Poniżej przedstawiamy przykłady letnich napojów, ale zachęcamy do eksperymentowania i tworzenia własnych kompozycji np. z dodatkiem naturalnych owocowych soków lub owoców. Do słodzenia najlepszy będzie miód wielokwiatowy, ale można go zastąpić cukrem trzcinowym.

Przepisy na lemoniady z lawendą:

Składniki:

- 2 łyżki suszu Odpocznij chwilę (mieszanka lawendy i rumianku),

- Sok z 1 pomarańczy,

- 1 łyżka miodu,

- Kilka plasterków pomarańczy,

- Woda,

- Kostki lodu.

Przygotowanie:

2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy sok z pomarańczy, łyżkę miodu, kilka plasterków pomarańczy. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.

Składniki:

- 2 łyżki suszu Na zdrowie (owoc dzikiej róży, kwiat lawendy 27%, liść bazylii, płatki dzikiej róży, liść mięty pieprzowej),

- 1 łyżka miodu,

- Kilka malin i truskawek,

- Woda,

- Kostki lodu.

Przygotowanie:

2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy łyżkę miodu i owoce. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.

Składniki:

- 2 łyżki suszu Dobrego Dnia (liście rozmarynu, kwiaty lawendy (30%), liście czarnej porzeczki, korzeń pokrzywy, płatki słonecznika),

- 1 łyżka soku z cytryny, 

- 0,5 łyżki miodu, 

- Plastry jabłka,

- Woda, 

- Kostki lodu.

Przygotowanie:

2 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem (ok. 300ml) i parzymy pod przykryciem przez 15 minut. Kiedy napar przestygnie odcedzamy kwiaty, dodajemy łyżkę soku z cytryny, plastry jabłka i pół łyżki miodu. Dopełniamy zimną wodą do litra pojemności. Napar najlepiej smakuje dobrze schłodzony, możemy dodać kostki lodu.

Przepisy na Cold Brew z lawendą

Cold Brew, czyli macerowanie na zimno. Cold Brew można przygotować z kaw wypalonych pod filtr, owocowych herbat i właśnie ziół. Przygotowanie tego typu napojów ułatwiają specjalne butelki lub urządzenia do Cold Brew, znajdziesz je TUTAJ.

Cold Brew można przygotować z mieszanek: Odpocznij chwilę, Na zdrowie, Dobrego Dnia

Składniki:

- 3 łyżki suszu,

- Woda.

Przygotowanie:

3 łyżki suszu zalać 1 litrem zimnej wody, odstawić na noc do lodówki. Po 10 godzinach otrzymujemy orzeźwiający ziołowy napój. Przed podaniem odcedzić susz.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania

Używamy plików cookies do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści, analizowania ruchu na stronie oraz zapewnienia bezpiecznego korzystania ze strony. Klikając lub nawigując na tej stronie, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji przy użyciu plików cookies. Więcej informacji, łącznie z informacjami o dostępnych opcjach kontroli, znajdziesz w dokumencie Polityka prywatności