W sobotę 27 maja odbyło się pierwsze wydarzenie z cyklu Kawowy Szczecin, które zorganizowaliśmy razem z Baltic Coffee Collective i Stowarzyszeniem Kawowym Agnieszki Wolskiej Caturra Verein. Jedną z atrakcji były szczecińskie eliminacje Mistrzostw Polski Aeropress 2023.

Uczestnicy startowali trójkami. Każdy z nich z wykorzystaniem tej samej kawy musiał wycisnąć jak najlepszy napar, który następnie ocenili sędziowie.

Do momentu zakończenia eliminacji - skład i rodzaj kawy owiany był tajemnicą.

Tajemniczą kawą eliminacji, którą teraz możecie rozkoszować się w domu jest kawa specialty z Kenii > Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - 250 g W kawie dominuje pyszna, przyjemna i owocowa kwasowość. 

Zielone ziarno  pochodzi z regionu Central province, zostało poddane obróbce mytej a następnie jasno wypalone pod metody przelewowe. Wypalaniem tej kawy zajmuje się nasz Head Roastera a jednocześnie Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Wicemistrz Polski Roasting 2022 - Paweł Drzażdżewski. (W roku 2021 nie było Mistrzostw Polski ze względu na pandemię). 

Zwycięskie przepisy Aeropress na naszą Kenię - TOP 3:

Kawki, którą notabene mamy jeszcze w ofercie. Gorąco poleca się w te upalne dni! Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - 250 g

I miejsce Agata 

• Metoda: inverted;

18g kawy;

• 28 klików na Comandante; 

• Woda 96 stopni.

„Wlewam 60g wody, włączam stoper i wsypuję kawę, zalewam okrężnymi ruchami do 235g i mieszam szpatułką 3 razy w przód i tył. Nakładam sitko z 1 namoczonym filtrem i przepuszczam powietrze. Czekam do 1:15, odwracam Aeropress i zaczynam przeciskać do 1:45. Smacznego!"

II miejsce –  Tanya 

• Metoda: inverted;

• 14g kawy;

• 17 klików na Comandante; 

• 3 filtry;

• Woda 85 stopni oraz 139 ppm.

„Po zmieleniu kawy wydmuchujemy pył (dlatego brałam trochę więcej kawy, żeby zostało 14g). Pierwsze wlewanie 50 ml za 15 sekund i 5 sekund mieszamy kawę. Drugie 150 ml do 40 sekund i jeszcze 5 sekund mieszamy. Zakręcamy i odpowietrzamy Aeropresss. W 1:10 odwracamy Aeropress i wyciskamy. Koniec 1:40. I gotowy napar przelewy 6 razy z jednego do drugiego dzbanka, żeby zmniejszyć temperaturę do 80 stopni i napowietrzyć napar.”

III miejsce - Kamil 

• Metoda: inverted 

• 17g kawy,

• 22 kliki na Comandante 

• Filtr: Cafec z drzewa Abaca, wycięty do aeropressu

• Woda 94 stopnie oraz odwrócona osmoza (120 ppm)

„Do Aeropressu wlewam 110 ml wody i włączam stoper. Wsypuję kawę. Po 15 sekundach dolewam 110 ml wody. Mieszam lekko 3 razy, by poruszyć cząsteczki. Zakrywam sitkiem i czekam do 1:15 minuty. Kawę przeciskam powoli przez pół minuty i kończę w 1:45 minuty. Napar wlewam do nagrzanego naczynia.”

Spróbujcie w domu!

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania