W sobotę 27 maja odbyło się pierwsze wydarzenie z cyklu Kawowy Szczecin, które zorganizowaliśmy razem z Baltic Coffee Collective i Stowarzyszeniem Kawowym Agnieszki Wolskiej Caturra Verein. Jedną z atrakcji były szczecińskie eliminacje Mistrzostw Polski Aeropress 2023.

Uczestnicy startowali trójkami. Każdy z nich z wykorzystaniem tej samej kawy musiał wycisnąć jak najlepszy napar, który następnie ocenili sędziowie.

Do momentu zakończenia eliminacji - skład i rodzaj kawy owiany był tajemnicą.

Tajemniczą kawą eliminacji, którą teraz możecie rozkoszować się w domu jest kawa specialty z Kenii > Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - 250 g W kawie dominuje pyszna, przyjemna i owocowa kwasowość. 

Zielone ziarno  pochodzi z regionu Central province, zostało poddane obróbce mytej a następnie jasno wypalone pod metody przelewowe. Wypalaniem tej kawy zajmuje się nasz Head Roastera a jednocześnie Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Wicemistrz Polski Roasting 2022 - Paweł Drzażdżewski. (W roku 2021 nie było Mistrzostw Polski ze względu na pandemię). 

Zwycięskie przepisy Aeropress na naszą Kenię - TOP 3:

Kawki, którą notabene mamy jeszcze w ofercie. Gorąco poleca się w te upalne dni! Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2023 - 250 g

I miejsce Agata 

• Metoda: inverted;

18g kawy;

• 28 klików na Comandante; 

• Woda 96 stopni.

„Wlewam 60g wody, włączam stoper i wsypuję kawę, zalewam okrężnymi ruchami do 235g i mieszam szpatułką 3 razy w przód i tył. Nakładam sitko z 1 namoczonym filtrem i przepuszczam powietrze. Czekam do 1:15, odwracam Aeropress i zaczynam przeciskać do 1:45. Smacznego!"

II miejsce –  Tanya 

• Metoda: inverted;

• 14g kawy;

• 17 klików na Comandante; 

• 3 filtry;

• Woda 85 stopni oraz 139 ppm.

„Po zmieleniu kawy wydmuchujemy pył (dlatego brałam trochę więcej kawy, żeby zostało 14g). Pierwsze wlewanie 50 ml za 15 sekund i 5 sekund mieszamy kawę. Drugie 150 ml do 40 sekund i jeszcze 5 sekund mieszamy. Zakręcamy i odpowietrzamy Aeropresss. W 1:10 odwracamy Aeropress i wyciskamy. Koniec 1:40. I gotowy napar przelewy 6 razy z jednego do drugiego dzbanka, żeby zmniejszyć temperaturę do 80 stopni i napowietrzyć napar.”

III miejsce - Kamil 

• Metoda: inverted 

• 17g kawy,

• 22 kliki na Comandante 

• Filtr: Cafec z drzewa Abaca, wycięty do aeropressu

• Woda 94 stopnie oraz odwrócona osmoza (120 ppm)

„Do Aeropressu wlewam 110 ml wody i włączam stoper. Wsypuję kawę. Po 15 sekundach dolewam 110 ml wody. Mieszam lekko 3 razy, by poruszyć cząsteczki. Zakrywam sitkiem i czekam do 1:15 minuty. Kawę przeciskam powoli przez pół minuty i kończę w 1:45 minuty. Napar wlewam do nagrzanego naczynia.”

Spróbujcie w domu!

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania
Chat Button Przycisk czatu. Naciśnij, żeby uruchomić.
Przycisk czatu messenger. Naciśnij, żeby przejść do Facebook messenger.