Książka Barista - Poziom podstawowy - Błażej Walczykiewicz - Podręcznik
Książka Barista - Poziom podstawowy - Błażej Walczykiewicz - Podręcznik
Książka Barista - Poziom podstawowy - Błażej Walczykiewicz - Podręcznik
Książka Barista - Poziom podstawowy - Błażej Walczykiewicz - Podręcznik
Książka Barista - Poziom podstawowy - Błażej Walczykiewicz - Podręcznik
Książka Barista - Poziom podstawowy - Błażej Walczykiewicz - Podręcznik

Książka Barista - Poziom podstawowy - Błażej Walczykiewicz - Podręcznik

08850
Brak w magazynie
59,00 zł
Brutto

56,19 zł netto

 

Książka "Barista - Poziom podstawowy" - Błażej Walczykiewicz

Książka „Barista — poziom podstawowy” jest przeznaczona dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kawą i pracą w kawiarni. Spełni on oczekiwania zarówno doświadczonych baristów, jak i pasjonatów kawy zaparzonej w ekspresie ciśnieniowym w warunkach domowych. Dzięki lekturze tego "podręcznika" dowiesz się, czym jest kawa, jakie są jej gatunki, w jakich regionach świata rośnie, a także jakie procesy mają wpływ na jej smak i aromat. Wiedza ta podana jest rzeczowo i w punktach tak, by była możliwie praktyczna i esencjonalna, co ułatwi jej wykorzystanie w codziennej pracy.

Zawartość skryptu to informacje teoretyczne, praktyczne wskazówki oraz przykłady zadań do wykonania dla czytelnika, które znajdują się na końcu każdego rozdziału. Są tu również porady, które pomogą poprawnie ustawić i używać ekspres ciśnieniowy czy młynek żarnowy. W skrypcie omówiono również, jak prawidłowo przygotować i kontrolować jakość espresso, a także profesjonalnie spieniać mleko i przygotowywać kawę z jego użyciem. Opisano również to, kim jest barista i jak ważna jest jego rola w codziennym funkcjonowaniu kawiarni.


Spis treści:

s. 15 Gatunki kawy i regiony jej upraw na świecie

s. 21 Wypalanie kawy i wpływ tego procesu na jej smak i aromat

s. 25 Świeżość kawy i jej przechowywanie

s. 31 Wyposażenie baru w kawiarni — ekspres, młynek, akcesoria

s. 55 Elementy organizacji i zasady higieny pracy za barem w kawiarni

s. 61 Espresso — definicje, parametry i przygotowanie

s. 75 Ekstrakcja kawy i kategorie sensoryczne espresso

s. 81 Mleko — rodzaje i przygotowanie

s. 89 Menu kawiarni: kawy czarne, kawy mleczne

DODATEK

s. 94 Rola baristy w kawiarni

s. 95 Woda: standardy Specialty Coffee Association

Autorem książki jest Błażej Walczykiewicz - autoryzowany trener Specialty Coffee Associaction (AST) programu Coffee Skills modułów Barista Skills, Sensory Skills i Brewing. Certyfikowany Barista Speciality Coffee Association, od 2014 roku aktywny międzynarodowy sędzia World Coffee Events w konkurencji Barista i Latte Art. Koordynator ds. edukacji w polskim oddziale SCA.

Jego doświadczenie to ponad 10 lat szkoleń baristów, właścicieli kawiarni, właścicieli palarni kawy i managerów. Jako trener i konsultant zawodników startujących w prestiżowych Mistrzostwach Polski Barista, Latte Art i Cup Tasters corocznie odnosił sukcesy wraz z finalistami i mistrzami Polski począwszy od 2014. (Źródło: https://coffee-support.com/)

No reviews
Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania

Używamy plików cookies do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści, analizowania ruchu na stronie oraz zapewnienia bezpiecznego korzystania ze strony. Klikając lub nawigując na tej stronie, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji przy użyciu plików cookies. Więcej informacji, łącznie z informacjami o dostępnych opcjach kontroli, znajdziesz w dokumencie Polityka prywatności