Kawa ziarnista Specialty Qualia Szczeciński Sztos - 250g

Qualia Qualia

Q081712

Nowy produkt

Kawa ziarnista Qualia Szczeciński Sztos - 250g Powiększ

40,00 zł

Data palenia: 19.08.2020

Profil sensoryczny: Owoce leśne

Kraj: Brazylia / Kostaryka

Region: Botelhos / Central Valley

Farma: Sertãozinhoa / Sonora

Obróbka: pulped natural / natural

Odmiana: Bourbon / Valencia

Wysokość upraw: 1000-1200 / 1200 m.n.p.m.

Więcej szczegółów

Opis produktu

Kawa ziarnista Specialty Qualia Szczeciński Sztos - 250g

Kawa ziarnista Qualia Szczeciński Sztos jest to blend, który powstał w małej, szczecińskiej palarni Qualia. Autorami kawy są Paweł i Mateusz, którzy posiadają na swoim koncie osiągnięcia na arenie międzynarodowej. Nasza kawa miała premierę 17.11.2019 na Szczecińskim Festiwalu Kawy i Herbaty organizowanym przez stowarzyszenie Baltic Coffe Colective. Kawa z serii Szczecińskie Klimaty z segmentu specialty.

Szczeciński Sztos to mieszanka ziarna arabiki pochodzącego z Brazylii (region Botelhos, farma Sertãozinhoa) i Kostaryki (region Central Valley, farma Sonora), prawdziwych plantacyjnych gigantów. Panują tam idealne warunki uprawy dla tej rośliny. W takich warunkach owoce kawowca dojrzewają wolniej, przez co mają pełniejszy smak i charakterystyczną kwiatowość, która jest długo odczuwalna na podniebieniu. Owoce kawy dojrzewają nierównomiernie, przez co zbiory są dokonywane ręcznie, dzięki czemu mamy pewność, że zostają zebrane jedynie dojrzałe ziarna. 

Szczeciński Sztos jest kawą segmentu specialty, najlepszej jakości ziarna, pozbawione defektów. Kawa bardzo wymagająca. Charakteryzuje się wysoką owocowością i słodyczą. Profil sensoryczny to owoce leśne, dominujący aromat jagody. Kawa palona pod espresso.

Szczeciński Sztos to kawa z segmentu specialty, co oznacza, że zawiera jedynie najwyższej jakości ziarna, które podczas specjalistycznej oceny przez wykwalifikowanych Q-graderów otrzymały ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali. Aby ziarna mogły zostać zakwalifikowane do segmentu specialty, muszą być pozbawione defektów. Kawy specialty stanowią jedynie 1% całego rynku kawowego, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowość. Ziarna specialty muszą być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. Jakość specialty jest kontrolowana na każdym etapie od sadzonki po filiżankę doskonałej kawy.


Rekomendowane metody parzenia kawy Szczeciński Sztos:

- ekspres ciśnieniowy,

- kawiarka, 

- tradycyjna (zalewajka).


Kraj: Brazylia / Kostaryka

Region: Botelhos / Central Valley

Farma: Sertãozinhoa / Sonora

Obróbka: pulped natural / natural

Odmiana: Bourbon / Valencia

Wysokość upraw: 1000-1200 / 1200 m.n.p.m.

Data Palenia

Palimy na bieżąco! Oczywiście, na każdej paczce znajduje się data palenia. Jeśli od daty na zgrzewie, nie minęło 7 dni prosimy o odczekanie tygodnia od daty palenia.


Dlaczego?

Kawa po wyjściu z pieca gazuje. Dlatego w każdej z naszych paczek znajdziemy wentyl "one way". Po tygodniu od daty palenia kawa osiąga szczyt swoich wartości. Dlatego jest tak ważne, żeby kawa była świeża.


Data przydatności

Jako Qualia Caffe rekomendujemy, że naszą kawę należy spożyć do 12 miesięcy. Unikajmy kaw, których okres przydatności sięga czasami nawet do 2 lat.


Przechowywanie

Po otwarciu przechowywać w chłodnym i suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Cechy produktu

Rodzaj kawy Ziarnista
Waga 250 g
Profil sensoryczny Owoce leśne
Akceptuj

Używamy plików cookies do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści, analizowania ruchu na stronie oraz zapewnienia bezpiecznego korzystania ze strony. Klikając lub nawigując na tej stronie, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji przy użyciu plików cookies. Więcej informacji, łącznie z informacjami o dostępnych opcjach kontroli, znajdziesz w dokumencie Polityka prywatności.