Oficjalna kawa szczecińskich...
Oficjalna kawa szczecińskich...
Oficjalna kawa szczecińskich...
Oficjalna kawa szczecińskich...
Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2024 - 250 g
Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2024 - 250 g
Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2024 - 250 g
Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2024 - 250 g

Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2024 - 250 g

11786
55,00 zł
Brutto

44,72 zł netto

Punktacja: 86,75


Data palenia: 07.10.2024


Kraj: Kenia


Region: Embu


Gatunek: Arabica


Obróbka: Myta


Odmiana:  SL28, SL34


Wysokość upraw: 1500 m.n.p.m.


Profil sensoryczny: Czerwone porzeczki / Cytryna / Herbata / Wanilia


Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.

 chemex_15645638.png   drink_15814515.png          kettle.png         

 

Oficjalna kawa szczecińskich eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2024 - 250 g

W ostatnią sobotę 19 maja odbyło się drugie wydarzenie z cyklu Kawowy Szczecin, które zorganizowaliśmy razem ze  Stowarzyszeniem Kawowym Agnieszki Wolskiej Caturra Verein. Jedną z atrakcji były szczecińskie eliminacje Polish Aeropress Championship 2024, podczas których uczestnicy parzyli właśnie tę kawę, dostępną teraz w sprzedaży. Do momentu zakończenia eliminacji - skład i rodzaj kawy owiany był tajemnicą.

Więcej informacji o Wydarzeniu Kawowy Szczecin i eliminacjach Mistrzostw Polski Aeropress znajdziecie tutaj.

Tajemniczą kawą eliminacji, którą teraz możecie rozkoszować się w domu jest kawa specialty Kenia Kathangariri. Soczysta, słodka i owocowa. Złożona i satysfakcjonująca kompozycja. W profilu sensorycznym możecie odnaleźć: czerwone porzeczki, cytrynę, herbatę i wanilię. 

kENIA Kathangariri - CHARAKTERYSTYKA ZIELONEGO ZIARNA

Kraj: Kenia


Region: Embu


Gatunek: Arabica


Obróbka: Myta


Odmiana:  SL28, SL34


Wysokość upraw: 1500 m.n.p.m.


kENIA Kathangariri - ziarno specialty

Kawa Kenia Kathangariri to ziarna z segmentu specialty, co oznacza, że zawiera jedynie najwyższej jakości ziarna, które podczas specjalistycznej oceny przez wykwalifikowanych Q-graderów otrzymały ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali. Te ziarna otrzymały 86,75 punktów. Aby ziarna mogły zostać zakwalifikowane do segmentu specialty, muszą być pozbawione defektów. Kawy specialty stanowią jedynie 1% całego rynku kawowego, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowość. Ziarna specialty muszą być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. Jakość specialty jest kontrolowana na każdym etapie od sadzonki po filiżankę doskonałej kawy.

Plantacja

Ziarno w tej kawie rośnie na plantacji w regionie Embu na czerwonej wulkanicznej glebie na wysokości 1500 m. n. p. m. Opady w tym regionie wynoszą średnio 900-1100 mm rocznie. Plantacja jest zrzeszona w Spółdzielni Rolniczej Maramuki. Uprawa kawy poprawiła warunki życia ludzi w regionie Embu, między innymi w zakresie infrastruktury, edukacji, wody i zatrudnienia. Oprócz rolnictwa na własne potrzeby i hodowli bydła mlecznego, uprawa kawy jest jedyną uprawą dochodową.

CHARAKTERYSTYKA WYPALONEGO ZIARNA

Head Roaster: Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski Roasting - Paweł


Profil palenia: Jasno - pod przelewowe metody palenia


Profil sensoryczny: Czerwone porzeczki / Cytryna / Herbata / Wanilia


Data palenia: 07.10.2024


Wypalaniem tej kawy zajmuje się nasz Head Roastera a jednocześnie podwójnie utytułowany Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Wicemistrz Polski Roasting 2022 - Paweł Drzażdżewski. (W roku 2021 nie było Mistrzostw Polski ze względu na pandemię).

REKOMENDOWANE METODY PARZENIA

PRZELEWOWE METODY PARZENIA - FILTR:

AEROPRESS


DRIPPER


CHEMEX


EKSPRES PRZELEWOWY


FRENCH PRESS


 chemex_15645638.png   drink_15814515.png          kettle.png         

ZROBIONE W SZCZECINIE, WYPALONE PRZEZ MISTRZA

Kawy w naszej palarni Qualia Caffe wypalane są rzemieślniczo. Jakość jest dla nas najważniejsza, dlatego do naszych paczek trafia jedynie kawa jakości premium i specialty. Staranną selekcją ziaren, ich wypalaniem oraz testowaniem w procesie cuppingu zajmuje się nasz Head Roaster - Paweł Drzażdżewski. Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski. 

Serce naszej firmy, czyli palarnia kawy znajduje się w Szczecinie. Pomimo tego, że nasze kawy cieczą się popularnością w całej Polsce zawsze z dumą myślimy o naszych lokalnych korzeniach, dlatego właśnie powstała nasza autorska linia Szczecińskie Klimaty - nazwami i grafikami nawiązująca do Szczecina. Nasze produkty są laureatem nagrody "Zrobione w Szczecinie", przyznawanej produktom i usługom, charakteryzującym się wysoką jakością, unikalnością i lokalnym charakterem.

Zwycięskie przepisy na tą kawę z aeropressu ze szczecińskich eliminacji do Polish Aeropress Championship 2024:

I miejsce - Wojtek:

1. 16 g i 24 kliki.

2. Kawę wsypujemy do aeropressa w pozycji odwróconej i zalewamy 40-50 ml wody w temperaturze 90°C.

3. 2-3 obrotami aeropressu łagodnie staramy się nasycić kawę, czekamy do 30 sekund, czekając na bloom. 

4. Spokojnym strumieniem uzupełniamy aeropress do 220 ml wody, starając się rozbić grudki, nierozbite obracaniem. 

5. Cierpliwie czekamy do 2 minut parzenia, w międzyczasie: przemywamy filtr w sitku wodą, zakładamy sitko z filtrem, przeciskamy powietrze, aby w aeropressie pozostała jedynie kawa z wodą, papierowym ręcznikiem czyścimy górę wieczka.

6. Po 2 minutach obracamy aeropress, przeciskamy kawę nie wkładając w to wiele siły, starając się zmieścić w 30-40 sekundach.

II miejsce - Ernest:

1. Invert, temperatura 92°C, proporcja 1:14, 3 filtry, 14,3 g kawy, 18 klików.

2. Wsypałem kawę.

3. Wlałem wodę w proporcji 1:2, czyli 30 g wody dynamicznie na środek.

4. Mieszałem zanurzając mieszadło po środku 3 razy.

5. Po 30 sekundach wlałem dynamicznie wodę uzupełniając do 200 ml.

6. Zamieszałem mocno do siebie 5 razy.

7. Poczekałem do 1:40.

8. Obróciłem aeropress i przeciskałem stopniowo przez około 30 sekund nie doprowadzając do syczenia.

III miejsce - Ariel:

1. 16 g kawy, 27 klików, temperatura 89°C

2. Zalewam 70 ml wody. 

3. Mieszam i czekam 45 sekund.

4. Dolewam do 190 ml i po 2:15 przeciskam.

Rodzaj kawy
Ziarnista
Kraj pochodzenia ziaren
Kenia
Stopień palenia ziaren
Jasny
Przeznaczenie
Filtr (przelew)
Waga
250 g
Skład
100% Arabica
Profil sensoryczny
Czerwone porzeczki / Cytryna / Herbata / Wanilia
Rodzaj produktu
Kawy
Rodzaj
Kawa limitowana
Obróbka
Washed

Na czas dostawy składa się termin realizacji zamówienia (od 1 do 2 dni roboczych) oraz poniższy termin dostarczenia przesyłki (dni robocze). 

99% przesyłek dostarczana jest w ciągu 24 h od zamówienia!*

Darmowa dostawa już od 199zł!

Kurier InPost

1-2 dni

płatność z góry

15,00 zł

płatność przy odbiorze

18,00 zł
Paczkomat® InPost 1-2 dni

płatność z góry

14,00 zł
Orlen Paczka 1-2 dni

płatność z góry

9,99 zł
Odbiór osobisty ul. Struga 15 Qualia Caffe (Prawobrzeże) 1 dzień**
płatność z góry i płatność przy odbiorze; Odbiór w godzinach 10:00-16:00
Odbiór osobisty ul. Struga 15 Sportfit Ekko Squash&Fitness (Prawobrzeże) 1 dzień**
płatność z góry; Odbiór w godzinach 16:00-22:00

*Dotyczy przewoźnika InPost.

Wszystkie informacje na temat dostawy sprawdzisz tutaj

Wybierz jedną spośród dostępnych metod płatności:

- Szybki przelew on-line przez system PayU,

- Twisto PayU Płacę później - odroczona płatność nawet o 45 dni, 

- Szybki przelew on-line przez system Przelewy24

- Przelew tradycyjny,

- Płatność kartą Visa / Mastercard lub MasterPass przez system PayU,

- Płatność przy odbiorze kartą lub gotówką.

Ten produkt nie ma jeszcze żadnej opinii. Zaloguj się, aby dodać opinię o produkcie.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, ale nie weryfikujemy, czy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

Klienci, którzy kupili ten produkt, kupili również

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania