• Nowy
Kawa ziarnista Qualia -  Indonezja...
Kawa ziarnista Qualia -  Indonezja...
Kawa ziarnista Qualia -  Indonezja...
Kawa ziarnista Qualia -  Indonezja...
Kawa ziarnista Qualia -  Indonezja Frinsa Sarapan - Filtr - 250 g
Kawa ziarnista Qualia -  Indonezja Frinsa Sarapan - Filtr - 250 g
Kawa ziarnista Qualia -  Indonezja Frinsa Sarapan - Filtr - 250 g
Kawa ziarnista Qualia -  Indonezja Frinsa Sarapan - Filtr - 250 g

Kawa ziarnista Qualia - Indonezja Frinsa Sarapan - Filtr - 250 g

11874
54,00 zł
Brutto

43,90 zł netto

Punktacja: 85,8


Data palenia: 02.07.2024


Kraj: Indonezja


Region: West Java


Gatunek: Arabica


Obróbka: Washed + Lactobacillus


Wysokość upraw: 1400 m.n.p.m.


Profil sensoryczny: Ananas / Goździk / Mleczna czekolada / Suszona figa


Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.

 chemex_15645638.png   drink_15814515.png          kettle.png         

 

Kawa ziarnista Qualia - Indonezja Frinsa Sarapan - Filtr - 250 g

Pyszna kawa z Indonezji wypalona jasno pod filtr, czyli przelewowe metody parzenia. Tak opisuje ją Head Roaster: "Doskonale zbalansowana i złożona kawa. Największym atutem jest gęste i aksamitne body." W profilu sesnsorycznym znajdziecie: ananasa, goździki, mleczną czekoladę i suszoną figę.

Indonezja Frinsa Sarapan to kawa z naszej linii specialty, potocznie zwanej Żółtą linią ze wzgledu na kolor opakowań. Do tej linii trafiają jedynie najlepszej jakości ziarna, specialty z gatunku arabica i fine z gatunku robusta. Ziarna palone są jasno pod metody alternatywne: chemex, dripper, aeropress czy ekspres przelewowy.

Indonezja Frinsa Sarapan - CHARAKTERYSTYKA ZIELONEGO ZIARNA

Kraj: Indonezja


Region: West Java


Gatunek: Arabica


Obróbka: Washed + Lactobacillus


Wysokość upraw: 1400 m.n.p.m.


Indonezja Frinsa Sarapan - ziarno specialty

Kawa Indonezja Frinsa Sarapan to ziarna z segmentu specialty, co oznacza, że zawiera jedynie najwyższej jakości ziarna, które podczas specjalistycznej oceny przez wykwalifikowanych Q-graderów otrzymały ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali. Te ziarna otrzymały 85,8 punktów. Aby ziarna mogły zostać zakwalifikowane do segmentu specialty, muszą być pozbawione defektów. Kawy specialty stanowią jedynie 1% całego rynku kawowego, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowość. Ziarna specialty muszą być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. Jakość specialty jest kontrolowana na każdym etapie od sadzonki po filiżankę doskonałej kawy.

Plantacja

Ziarno z tej kawy rośnie w Indonezji w regionie West Java. Przetwarzanie kawy odbywa się w posiadłości Frinsa na wysokości 1400 m.n.p.m., która wyposażona jest w wentylowaną przestrzeń i odpowiednie narzędzia. Pracownicy sprawują skrupulatną kontrolę nad podróżą produktu, od zbioru, przez klasyfikację, sortowanie do wysyłki. Zespół Frinsa jest dobrze zaznajomiony z technikami obróbki, radząc sobie z wyzwaniami stawianymi przez klimat, aby uzyskać czyste i przejrzyste profile swoich kaw.

Obróbka

Washed Lactobacillus. Lactobacillus, bakteria probiotyczna stosowana do udoskonalenia fermentacji, jest dodawana do kawy po rozcieraniu. Fermentacja na sucho przez 12-14 godzin, a następnie suszy się w suszarniach  w postaci suchej łuski. Ze względu na wilgotny klimat większość kaw jest również wstępnie suszona w szklarni, co stanowi przełomową zmianę na rynku indonezyjskim. Zaowocowało to bardziej równomiernym suszeniem, a co za tym idzie, bardziej spójnymi wynikami.

Wildan Mustofa i jego żona Atieq Mustikaningtyas rozpoczęli swój pierwszy projekt kawowy w Sindangkerta w rejonie Weninggalih w 2010 roku. Później stał się on głównym obszarem upraw w jego gospodarstwie Java Frinsa Estate. Od pierwszego roku produkcji Wildan stawia sobie za cel skupienie się na jakości, która wymaga skrupulatnej uwagi i  dopracowanych procesów. Podczas gdy większość indonezyjskich producentów produkuje kawy łuskane na mokro, nawet te speciality, Wildan skupia się na kawach całkowicie płukanych. Wildan wierzy, że poza jakością oraz wpływem społecznym i gospodarczym na społeczność, projekt kawowy przyniesie także długoterminowe korzyści w zakresie ochrony wody i ponownego zalesiania.

Dzięki współpracy z centrum badań nad kawą zasadzili wiele innych, nieznanych odmian, wszystkie oddzielone blokami na farmie. Ponieważ gospodarstwo i drzewa są jeszcze bardzo młode, nikt nie wie, jaki będzie profil smakowy wielu z tych drzew. Oprócz własnej produkcji kawy przetwarzają również kawę dla lokalnych drobnych rolników (outgrowersów), zazwyczaj podzielonych według obszarów.

Zbiór

Zbiór odbywa się od maja do września, a główny zbiór przypada na czerwiec-sierpień. Kawy są zbierane, a następnie ręcznie sortowane na niedojrzałe i chore jagody.

Przetwarzanie

Umyte ziarna kawy poddaje się fermentacji na sucho w małych zbiornikach przez 15-18 godzin, po czym są płukane i moczone pod wodą przez kolejne 10-12 godzin, a następnie myte pod czystą wodą.

Koncepcja nazewnictwa

Nazwy indonezyjskich partii odzwierciedlają koncepcję, jaką otrzymujesz, kupując kawę oraz tą cześć kraju i jego języka. Tę partię nazwano odpowiednio:

— Sarapan, czyli „śniadanie”, odnosi się do mytych/miodowych partii, które są spokojne, ale mają głębię. Jego znaczenie opisuje coś delikatnego, ale pięknego, co wymaga czasu i wysiłku, aby wydobyć jego piękno.

CHARAKTERYSTYKA WYPALONEGO ZIARNA

Head Roaster: Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski Roasting - Paweł


Profil palenia: Jasno - pod przelewowe metody palenia


Profil sensoryczny: Ananas / Goździk / Mleczna czekolada / Suszona figa


Data palenia: 02.07.2024


Wypalaniem tej kawy zajmuje się nasz Head Roastera a jednocześnie podwójnie utytułowany Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Wicemistrz Polski Roasting 2022 - Paweł Drzażdżewski. (W roku 2021 nie było Mistrzostw Polski ze względu na pandemię).

REKOMENDOWANE METODY PARZENIA

PRZELEWOWE METODY PARZENIA - FILTR:

AEROPRESS


DRIPPER


CHEMEX


EKSPRES PRZELEWOWY


FRENCH PRESS


 chemex_15645638.png   drink_15814515.png          kettle.png         

ZROBIONE W SZCZECINIE, WYPALONE PRZEZ MISTRZA

Kawy w naszej palarni Qualia Caffe wypalane są rzemieślniczo. Jakość jest dla nas najważniejsza, dlatego do naszych paczek trafia jedynie kawa jakości premium i specialty. Staranną selekcją ziaren, ich wypalaniem oraz testowaniem w procesie cuppingu zajmuje się nasz Head Roaster - Paweł Drzażdżewski. Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski. 

Serce naszej firmy, czyli palarnia kawy znajduje się w Szczecinie. Pomimo tego, że nasze kawy cieczą się popularnością w całej Polsce zawsze z dumą myślimy o naszych lokalnych korzeniach, dlatego właśnie powstała nasza autorska linia Szczecińskie Klimaty - nazwami i grafikami nawiązująca do Szczecina. Nasze produky są laureatem nagordy "Zrobione w Szczecinie", przyznawanej produktom i usługom, charakteryzującym się wysokoą jakością, unikalnością i lokalnym charakterem.

Rodzaj kawy
Ziarnista
Kraj pochodzenia ziaren
Indonezja
Stopień palenia ziaren
Jasny
Przeznaczenie
Filtr (przelew)
Waga
250 g
Skład
100% Arabica
Profil sensoryczny
Ananas / Goździk / Mleczna czekolada / Suszona figa
Rodzaj produktu
Kawy
Rodzaj
Kawa limitowana
Obróbka
Anaerobic natural

Na czas dostawy składa się termin realizacji zamówienia (od 1 do 2 dni roboczych) oraz poniższy termin dostarczenia przesyłki (dni robocze). 

99% przesyłek dostarczana jest w ciągu 24 h od zamówienia!*

Darmowa dostawa już od 199zł!

Kurier InPost

1-2 dni

płatność z góry

15,00 zł

płatność przy odbiorze

18,00 zł
Paczkomat® InPost 1-2 dni

płatność z góry

14,00 zł
Orlen Paczka 1-2 dni

płatność z góry

9,99 zł
Odbiór osobisty ul. Struga 15 Qualia Caffe (Prawobrzeże) 1 dzień**
płatność z góry i płatność przy odbiorze; Odbiór w godzinach 10:00-16:00
Odbiór osobisty ul. Struga 15 Sportfit Ekko Squash&Fitness (Prawobrzeże) 1 dzień**
płatność z góry; Odbiór w godzinach 16:00-22:00

*Dotyczy przewoźnika InPost.

Wszystkie informacje na temat dostawy sprawdzisz tutaj

Wybierz jedną spośród dostępnych metod płatności:

- Szybki przelew on-line przez system PayU,

- Twisto PayU Płacę później - odroczona płatność nawet o 45 dni, 

- Szybki przelew on-line przez system Przelewy24

- Przelew tradycyjny,

- Płatność kartą Visa / Mastercard lub MasterPass przez system PayU,

- Płatność przy odbiorze kartą lub gotówką.

Ten produkt nie ma jeszcze żadnej opinii. Zaloguj się, aby dodać opinię o produkcie.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, ale nie weryfikujemy, czy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

Te produkty mogą Ci się spodobać

Klienci, którzy kupili ten produkt, kupili również

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania