Andrés Salaverría od dzieciństwa pasjonuje się uprawą kawy. Jego rodzina zajmuje się uprawą kawy od ponad 100 lat, a jej gospodarstwa znajdują się w regionach Atiquizaya, Concepción de Ataco, Jayúa i Apaneca. Andrés należy do piątego pokolenia zajmującego się uprawą kawy i może pochwalić się 11 latami doświadczenia. Andres pamięta, jak lubił towarzyszyć ojcu w drodze do młyna El Molino każdej nocy, aby zobaczyć, jak przybywają owoce kawy, które mają zostać rozładowane z dziennych zbiorów z różnych gospodarstw. Uwielbiał wsiadać do ciężarówek i skakać po stosach jagód, od tego czasu jego zainteresowanie ciągle rośnie. Każdego lata podejmował tymczasowe prace w rodzinnej firmie kawowej, aby uczyć się i wdrażać nową wiedzę. Ukończył studia magisterskie Ernesto Illy w dziedzinie nauk ścisłych i ekonomii kawy, co było dla Andresa wzbogacające i pozwoliło mu wyrobić sobie jasny pogląd na to, co kryje się za całym łańcuchem produkcji kawy, jak również ucząc się od kolegów produkujących kawę z innych części świata. W 2011 roku Andres wrócił do Salwadoru po swoim przygotowaniu, a następnie skupił się na części handlowej, przemysłowej i administracyjnej farm kawy, wraz ze swoim ojcem Don Jose Antonio Salaverria, który jest odpowiedzialny za zarządzanie farmą, udało im się stworzyć dobry zespół. Ich celem zawsze była dywersyfikacja produktów i jednocześnie ciągłe poszukiwanie nowych trendów w procesach w innych krajach produkujących kawę, aby móc je powielać w ukochanym kraju Salwadorze.
Wśród farm zarządzanych przez rodzinę Salaverría znajduje się Farma w San Francisco, jedna z najważniejszych dla rodzinnej firmy, jest nie tylko domem dla regionu produkującego kawę, ale także dla naturalnego rezerwatu leśnego. który został przekazany Narodowemu Stowarzyszeniu Leśnemu Salwadoru w celu zachowania pięknego siedliska dla wielu egzotycznych gatunków roślin i zwierząt. Farma San Francisco znajduje się w pobliżu miasta La Majada, w regionie uprawy kawy Apaneca – Ilamatepec, w dystrykcie Juayúa. Jej bogate gleby wulkaniczne sprawiają, że San Francisco jest idealnym miejscem do uprawy kawy. Na farmie San Francisco kawa jest uprawiana w 100% w cieniu. Zbiór odbywa się poprzez selektywne zbiory ręczne, które polegają na zbieraniu w pełni dojrzałych wiśni. Działania społeczne i środowiskowe odgrywają ważną rolę w codziennych działaniach farmy i dla rodzinnej firmy, która zawsze stara się dostarczać okolicznym społecznościom usługi zdrowotne i infrastrukturę do działań edukacyjnych.