• Nowy
Kawa ziarnista Qualia - Kenia...

Kawa ziarnista Qualia - Kenia Kainamui - Filtr - 250 g

12333
58,00 zł
Brutto

47,15 zł netto

Data palenia: 27.01.2025


Kraj: Kenia 


Region: Ngariama


Gatunek: Arabica


Odmiana: SL 28, Ruiru 11, Batian


Obróbka:  Washed


Wysokość upraw:  1650 m.n.p.m


Profil sensoryczny: Pomarańcza / Brzoskwinia / Agrest / Lawenda/ Herbata


Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.

 chemex_15645638.png   drink_15814515.png          kettle.png         

 

Kawa ziarnista Qualia - Kenia Kainamui - Filtr - 250 g

Typowa pyszna kawa z Kenii. Jasno palone ziarna - soczyste, owocowe i kwaśne. W naparze możecie wyczuć nuty brzoskwini, agrestu, pomarańczy oraz lawendę i herbatę. Wypalona pod filtr, czyli przelewowe metody parzenia. 

Tak po cuppingu opisuje tę kawę nasz szkoleniowiec Kacper Jużyk: "Niezwykle rześka Kenia z wyraźnie owocowym charakterem i cytrusową kwasowością. Herbaciane body. W pierwszej chwili zaskakuje nutami pomarańczy i brzoskwini, by w finiszu przejść w subtelne lawendowe nuty i bardzo przyjemny aftertaste."

Kenia Kainamui to kawa z naszej linii specialty, potocznie zwanej Żółtą linią ze względu na kolor opakowań. Do tej linii trafiają jedynie najlepszej jakości ziarna, specialty z gatunku arabica i fine z gatunku robusta. Ziarna palone są jasno pod metody alternatywne: chemex, dripper, aeropress czy ekspres przelewowy.

Kenia Kainamui - CHARAKTERYSTYKA ZIELONEGO ZIARNA

Kraj: Kenia


Region: Ngariama


Gatunek: Arabica


Odmiana: SL 28, Ruiru 11, Batian


Obróbka: Washed


Wysokość upraw: 1650 m.n.p.m m.n.p.m.


Kenia Kainamui - ziarno specialty

Kawa Kenia Kainamui to ziarna z segmentu specialty, co oznacza, że zawiera jedynie najwyższej jakości ziarna, które podczas specjalistycznej oceny przez wykwalifikowanych Q-graderów otrzymały ponad 80 punktów w 100-stopniowej skali.  Ta kawa otrzymała 87,75 punktów. Aby ziarna mogły zostać zakwalifikowane do segmentu specialty, muszą być pozbawione defektów. Kawy specialty stanowią jedynie 1% całego rynku kawowego, co jeszcze bardziej podkreśla ich wyjątkowość. Ziarna specialty muszą być jasno lub średnio palona, by naturalny smak nie został zdominowany przez nuty palone. Jakość specialty jest kontrolowana na każdym etapie od sadzonki po filiżankę doskonałej kawy.

Plantacja

Kainamui, położone w rejonie Ngariama w dywizji Gichugu, hrabstwo Kirinyaga, na zboczach góry Kenya, zostało założone w 1963 roku. Stację mycia Kainamui obsługuje 2000 członków, w tym 1200 mężczyzn i 800 kobiet, którzy są drobnymi rolnikami, zazwyczaj posiadającymi około 200 drzew. Zgodnie z rosnącą świadomością ochrony środowiska, fabryka wykopała doły chłonne ścieków z dala od źródła wody, umożliwiając ściekom bezpieczne wchłanianie z powrotem do gleby.

W idealnych warunkach do uprawy kawy rolnicy korzystają z bogatych w minerały, czerwonych gleb gliniastych pochodzenia wulkanicznego i wysokości 1650 metrów nad poziomem morza. Roczne opady deszczu wynoszą 1800 mm a temperatury wahają się między 16 a 26°C. Dzięki takim warunkom plony są obfite i wysokiej jakości.

Kawa jest zbierana ręcznie i dostarczana do młyna w celu rozdrobnienia, gdzie gęste ziarna są oddzielane od niedojrzałych „mbuni” (płynących) przez floatację, co pozwala gęstszym ziarnom opaść.

Następnie ziarna te są przenoszone do zbiornika fermentacyjnego na pierwszy etap fermentacji, który trwa około 24 godzin. Następnie ziarna są myte i przenoszone do zbiornika wtórnej fermentacji na dodatkowo 12-24 godziny.

Po zakończeniu fermentacji ziarna wchodzą do kanałów myjących, gdzie pływające ziarna są dalej oddzielane, a gęste ziarna są oczyszczane ze śluzu. Te umyte ziarna są następnie umieszczane w zbiornikach do namaczania pod czystą wodą na kolejne 24 godziny. Ten proces namaczania pomaga aminokwasom i białkom w ziarnach rozwijać się, co skutkuje silniejszymi, złożonymi smakami owocowymi i większą kwasowością, które charakteryzują kawę kenijską.

CHARAKTERYSTYKA WYPALONEGO ZIARNA

Head Roaster: Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski Roasting - Paweł


Profil palenia: Jasno - pod przelewowe metody palenia


Profil sensoryczny: Pomarańcza / Brzoskwinia / Agrest / Lawenda/ Herbata


Data palenia: 27.01.2025


Wypalaniem tej kawy zajmuje się nasz Head Roastera a jednocześnie podwójnie utytułowany Mistrz Polski Roasting 2020 oraz Wicemistrz Polski Roasting 2022 - Paweł Drzażdżewski. (W roku 2021 nie było Mistrzostw Polski ze względu na pandemię).

REKOMENDOWANE METODY PARZENIA

PRZELEWOWE METODY PARZENIA - FILTR:

AEROPRESS


DRIPPER


CHEMEX


EKSPRES PRZELEWOWY


FRENCH PRESS


 chemex_15645638.png   drink_15814515.png          kettle.png         

ZROBIONE W SZCZECINIE, WYPALONE PRZEZ MISTRZA

Kawy w naszej palarni Qualia Caffe wypalane są rzemieślniczo. Jakość jest dla nas najważniejsza, dlatego do naszych paczek trafia jedynie kawa jakości premium i specialty. Staranną selekcją ziaren, ich wypalaniem oraz testowaniem w procesie cuppingu zajmuje się nasz Head Roaster - Paweł Drzażdżewski. Podwójnie utytułowany Mistrz i Wicemistrz Polski. 

Serce naszej firmy, czyli palarnia kawy znajduje się w Szczecinie. Pomimo tego, że nasze kawy cieczą się popularnością w całej Polsce zawsze z dumą myślimy o naszych lokalnych korzeniach, dlatego właśnie powstała nasza autorska linia Szczecińskie Klimaty - nazwami i grafikami nawiązująca do Szczecina. Nasze produkty są laureatem nagrody "Zrobione w Szczecinie", przyznawanej produktom i usługom, charakteryzującym się wysoką jakością, unikalnością i lokalnym charakterem.

Rodzaj kawy
Ziarnista
Kraj pochodzenia ziaren
Kenia
Stopień palenia ziaren
Jasny
Przeznaczenie
Filtr (przelew)
Waga
250 g
Skład
100% Arabica
Profil sensoryczny
Pomarańcza / Brzoskwinia / Agrest / Lawenda/ Herbata
Rodzaj produktu
Kawy
Rodzaj
Kawa limitowana
Obróbka
Washed

Na czas dostawy składa się termin realizacji zamówienia (od 1 do 2 dni roboczych) oraz poniższy termin dostarczenia przesyłki (dni robocze). 

99% przesyłek dostarczana jest w ciągu 24 h od zamówienia!*

Darmowa dostawa już od 199zł!

Kurier InPost

1-2 dni

płatność z góry

15,00 zł

płatność przy odbiorze

18,00 zł
Paczkomat® InPost 1-2 dni

płatność z góry

14,00 zł
Orlen Paczka 1-2 dni

płatność z góry

9,99 zł
Odbiór osobisty ul. Struga 15 Qualia Caffe (Prawobrzeże) 1 dzień**
płatność z góry i płatność przy odbiorze; Odbiór w godzinach 10:00-16:00
Odbiór osobisty ul. Struga 15 Sportfit Ekko Squash&Fitness (Prawobrzeże) 1 dzień**
płatność z góry; Odbiór w godzinach 16:00-22:00

*Dotyczy przewoźnika InPost.

Wszystkie informacje na temat dostawy sprawdzisz tutaj

Wybierz jedną spośród dostępnych metod płatności:

- Szybki przelew on-line przez system PayU,

- Twisto PayU Płacę później - odroczona płatność nawet o 45 dni, 

- Szybki przelew on-line przez system Przelewy24

- Przelew tradycyjny,

- Płatność kartą Visa / Mastercard lub MasterPass przez system PayU,

- Płatność przy odbiorze kartą lub gotówką.

Ten produkt nie ma jeszcze żadnej opinii. Zaloguj się, aby dodać opinię o produkcie.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, ale nie weryfikujemy, czy kupili dany produkt. Wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

Te produkty mogą Ci się spodobać

Klienci, którzy kupili ten produkt, kupili również

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania
Chat Button Chat Button
Chat Popup