Poranna kawa budzi Cię każdego dnia? Pracujesz w domu i pijesz dużo kawy? A może po powrocie z pracy nie możesz doczekać się łyku swojego ulubionego naparu? W Qualiashop.pl znajdziesz kawy idealne do domu – niezależnie od tego czy parzysz kawę w ekspresie, metodami alternatywnymi czy klasycznie jako zalewaj...
Poranna kawa budzi Cię każdego dnia? Pracujesz w domu i pijesz dużo kawy? A może po powrocie z pracy nie możesz doczekać się łyku swojego ulubionego naparu? W Qualiashop.pl znajdziesz kawy idealne do domu – niezależnie od tego czy parzysz kawę w ekspresie, metodami alternatywnymi czy klasycznie jako zalewajkę.
Kawa do ekspresu automatycznego
Do parzenia kawy w ekspresie automatycznym polecamy kawy Vergnano, Carraro, Illy, Coffelab oraz nasze autorskie kawy Qualia, które wypalamy w naszej palarni. Każda z tych kaw jest tak dobrana, aby pasowała zarówno pod espresso i americano, a także wszystkie kawy mleczne, czyli cafe latte czy cappuccino. Ziarna te charakteryzują się niską kwasowością i pełnym body, a w smaku dominują aromaty czekolady, orzechów i karmelu, które bardzo dobrze komponują się ze spienionym mlekiem. Jeśli lubisz nieco cięższą kawę z delikatną goryczą – wtedy polecamy zaparzyć je w formie espresso lub americano, aby wydobyć z nich pełen smak i aromat. Taka kawa do domu parzona w ekspresie automatycznym szybko postawi Cię na nogi lub da zastrzyk energii po ciężkim dniu.
Kawa do ekspresu kolbowego
Masz w domu ekspres kolbowy i chciałbyś zostać domowym baristą? W Qualiashop.pl znajdziesz kawy odpowiednie do parzenia w takim ekspresie. Polecamy przede wszystkim nasze kawy Qualia i kawy z najstarszej włoskiej palarni Vergnano. Są to głównie ziarna z Brazylii, Kolumbii, Gwatemali czy Hondurasu, ponieważ, tak jak w przypadku kaw do ekspresów automatycznych, również tutaj najlepiej sprawdzą się kawy o niskiej kwasowości z czekoladowo-orzechowymi nutami.
Kawa pod metody tradycyjne - zalewajka, kawiarka
W naszej ofercie znajdziecie również kawy dedykowane pod metody tradycyjne takie jak zalewajka czy kawiarka lub french press. Jeżeli nie masz młynka, pod każdą z metod możemy zmielić kawę z naszej palarni Qualia. Marki Vergnano oraz Illy mają gotowe, zmielone kawy pod kawiarkę lub espresso.
Kawa do metod alternatywnych i przelewowych
W Qualiashop.pl znajdziesz ziarna z segmentu specialty z naszej szczecińskiej palarni Qualia oraz z warszawskiej palarni Coffelab, które nadają się do parzenia w dripie, Chemexie, Syphonie czy w AeroPressie. Jeśli lubisz owocowe aromaty i wyższą kwasowość, to kawy z Kenii, Etiopii czy Rwandy będą dla Ciebie idealne. A jeżeli wolisz nieco więcej goryczki i więcej aromatów orzechów i czekolady, wybierz kawy np. z Meksyku, Kolumbii czy Brazylii. Kawy specialty dedykowane pod metody alternatywne dostępne są w paczkach po 250 g, dzięki czemu możesz często próbować nowych smaków i znaleźć swoje ulubione. Parzenie kawy w domu metodami alternatywnymi jest świetnym pretekstem do eksperymentowania i częstszego kupowania kawy.
Jaka kawa do domu?
Wybierając kawę do domu kieruj się przede wszystkim tym, jaki sprzęt do parzenia posiadasz w domu. Inna kawa będzie pasować do ekspresu, a inna do metod alternatywnych. Weź też pod uwagę jakich smaków w kawie szukasz, a czego nie lubisz. Wybierz taką kawę do domu, która już samym zapachem będzie sprawiać Ci przyjemność.
MniejSłodycz: 2/4 Kwasowość: 1,5/4 Moc: 3/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzech włoski / Karmel
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Ciasto cytrynowe / Mleczna czekolada
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 3/4 Skład: 80% arabica, 20% robusta Profil sensoryczny: Czekolada / Orzech Arachidowy / Karmel
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 4/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Marcepan / Gorzka czekolada
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 3,5/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzechy laskowe / Miód gryczany
Profil sensoryczny: Czekolada / Maliny / Limonka / Zielona herbata Kraj: Brazylia / Etiopia / Honduras Region: Cerrado, Coromandel / Yirgacheffe / Santa Barbara Obróbka: Naturalna, kontrolowana fermentacja / Naturalna / Honey Odmiana: Paraiso mg / Heirloom / Pacas Wysokość upraw: 1100 / 2075 / 1600 m.n.p.m Słodycz: 3,5/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 2,5/4
Profil sensoryczny: Karmel / Miód / W tle cytrusy Skład: Brazylia Yellow Bourbon Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 2,5/4 Skład: Arabica
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Ciasto cytrynowe / Mleczna czekolada
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 3/4 Skład: 80% arabica, 20% robusta Profil sensoryczny: Czekolada / Orzech Arachidowy / Karmel
Profil sensoryczny: Kwiaty / Migdały / Limonka Słodycz: 3,5/4 Kwasowość: 2,5/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Kraj: Kostaryka San Rafael Region: Tarrazu Obróbka: Myta Odmiana: Caturra, Catui Wysokość upraw: 1200-2000 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod przelewowe metody parzenia.
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 3,5/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzechy laskowe / Miód gryczany
Profil sensoryczny: Wiśnia w Czekoladzie / Marcepan Słodycz: 3,5/4 Kwasowość: 2,5/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Kraj: Rwanda Mabanza Region: Dystrykt Karongi, okolice jeziora Kivu Lake Obróbka: Semi washed Odmiana: Bourbon, Jackson Wysokość upraw: 1600-2000 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod tradycyjne metody parzenia.
Profil sensoryczny: Wiśnia w Czekoladzie / Marcepan Słodycz: 3,5/4 Kwasowość: 2,5/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Kraj: Rwanda Mabanza Region: Dystrykt Karongi, okolice jeziora Kivu Lake Obróbka: Semi washed Odmiana: Bourbon, Jackson Wysokość upraw: 1600-2000 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod tradycyjne metody parzenia.
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 1,5/4 Moc: 3/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzech włoski / Karmel
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 0,5/4 Moc: 3,5/4 Skład: 20% robusta | 80% arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Wanilia / Orzech laskowy
Profil sensoryczny: Czekolada / Maliny / Limonka / Zielona herbata Kraj: Brazylia / Etiopia / Honduras Region: Cerrado, Coromandel / Yirgacheffe / Santa Barbara Obróbka: Naturalna, kontrolowana fermentacja / Naturalna / Honey Odmiana: Paraiso mg / Heirloom / Pacas Wysokość upraw: 1100 / 2075 / 1600 m.n.p.m Słodycz: 3,5/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 2,5/4
Profil sensoryczny: Karmel / Miód / W tle cytrusy Skład: Brazylia Yellow Bourbon Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 2,5/4 Skład: Arabica
Data palenia: 25.04.2022r. Profil sensoryczny: Zioła / Limonka / Kwiaty Kraj: Honduras Region: Santa Barbara Obróbka: Honey Odmiana: Parainema Wysokość upraw: 1450 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod alternatywne metody parzenia.
Data palenia: 10.05.2022r. Profil sensoryczny: Czerwona pomarańcza / Różowy grejpfrut / Limonka / Kwiaty Kraj: Kolumbia Region: Nariño Obróbka: Washed Odmiana: Maracaturra Wysokość upraw: 1750 m.n.p.m. Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.
Data palenia: 25.04.2022r. Kraj: Kolumbia Region: Nariño Wysokość upraw: 1750 m.n.p.m. Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia. Spakowane 2 dni po paleniu, z użyciem azotu, aby jak najdłużej zachować świeżość!
Data palenia: 25.04.2022 r. Profil sensoryczny: Limonka / Ciemny rum / Śliwki / Czekolada / Zioła Słodycz: 4/4 Kwasowość: 2,5/4 Moc: 1,5/4 Skład: 100% Arabica
Profil sensoryczny: Ciasto Marchewkowe / Karmel / Cedr Słodycz: 3/4 Kwasowość: 0,5/4 Moc: 3,5/4 Skład: Robusta 40% i arabica 60% Kraj: Kolumbia Medellin/ Rwanda Mabanza/ Tanzania Bukoba / Uganda Kaweri Region: Antioquia / Kivu Lake / Kagera / Mubende Obróbka: Myta / Semi washed / Myta / Sucha Odmiana: Typica, Bourbon / Bourbon, Jackson/ Robusta / Robusta
Data palenia: 04.05.2022r. Profil sensoryczny: Śliwka / Brzoskwinia / Marcepan / Czekolada Kraj: Kostaryka Region: Central Valley Obróbka: Naturalna Odmiana: Centroamericano H1 Wysokość upraw: 1750 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod alternatywne metody parzenia.
Data palenia: 28.02.2022r. Profil sensoryczny: Karmel / Cytrusy / Truskawka Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 3/4 Skład: 100% Arabica
Profil sensoryczny: Marcepan / Karmel / Wiśnie w Czekoladzie Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1,5/4 Moc: 2,5/4 Skład: arabica Kraj: Brazylia Yellow Bourbon / Rwanda Mabanza / Kolumbia Medellin Region: Minas Gerais / Kivu Lake / Antioquia Obróbka: Sucha / Semi washed / Myta Odmiana: Yellow Bourbon / Bourbon, Jackson / Typica, Bourbon
Data palenia: 07.02.2022r. Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Słodkie jagody Kraj: Gwatemala Region: Huehuetenango Obróbka: Myta Odmiana: Caturra, Bourbon, Catuai Profil palenia kawy: pod alternatywne metody parzenia Kwasowość: średnia Dekofeinizacja: CO2
Data palenia: 10.05.2022r. Profil sensoryczny: Kwiaty / Cytrusy / Jabłko / Karmel / Banany Kraj: Kolumbia Region: Nariño Obróbka: Washed Odmiana: Caturra Wysokość upraw: 1750 m.n.p.m. Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.
Data palenia: 16.05.2022r. Profil sensoryczny: Melon miodowy / Kwiaty / Cytrusy / Herbata / Cukierki śmietankowo-truskawkowe Kraj: Kolumbia Region: Nariño Obróbka: Honey Odmiana: Caturra Wysokość upraw: 1750 m.n.p.m. Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.
Profil sensoryczny: Ciasto Marchewkowe / Karmel / Cedr Słodycz: 3/4 Kwasowość: 0,5/4 Moc: 3,5/4 Skład: Robusta 40% i arabica 60% Kraj: Kolumbia Medellin/ Rwanda Mabanza/ Tanzania Bukoba / Uganda Kaweri Region: Antioquia / Kivu Lake / Kagera / Mubende Obróbka: Myta / Semi washed / Myta / Sucha Odmiana: Typica, Bourbon / Bourbon, Jackson/ Robusta / Robusta
Profil sensoryczny: Kwiaty / Migdały / Limonka Słodycz: 3,5/4 Kwasowość: 2,5/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Kraj: Kostaryka San Rafael Region: Tarrazu Obróbka: Myta Odmiana: Caturra, Catui Wysokość upraw: 1200-2000 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod przelewowe metody parzenia.
Data palenia: 10.05.2022r. Profil sensoryczny: Liczi / Kwiaty / Mleczna czekolada Kraj: Kolumbia Region: Nariño Obróbka: Natural Odmiana: Bourbon Wysokość upraw: 1750 m.n.p.m. Profil palenia kawy: Pod przelewowe metody parzenia.
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 4/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Marcepan / Gorzka czekolada
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 0,5/4 Moc: 3,5/4 Skład: 20% robusta | 80% arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Wanilia / Orzech laskowy
Profil sensoryczny: Marcepan / Karmel / Wiśnie w Czekoladzie Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1,5/4 Moc: 2,5/4 Skład: arabica Kraj: Brazylia Yellow Bourbon / Rwanda Mabanza / Kolumbia Medellin Region: Minas Gerais / Kivu Lake / Antioquia Obróbka: Sucha / Semi washed / Myta Odmiana: Yellow Bourbon / Bourbon, Jackson / Typica, Bourbon
Używamy plików cookies do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści, analizowania ruchu na stronie oraz zapewnienia bezpiecznego korzystania ze strony. Klikając lub nawigując na tej stronie, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji przy użyciu plików cookies. Więcej informacji, łącznie z informacjami o dostępnych opcjach kontroli, znajdziesz w dokumencie Polityka prywatności