Kawa Qualia
Świąteczna kawa ziarnista Qualia XU-XU Dark - 200 g + świąteczne pudełko
KAWY QUALIA - WYPALANE PRZEZ MISTRZA
Autorskie kawy Qualia wypalamy w naszej palarni w Szczecinie. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad całym procesem przygotowywania kawy od zielonego ziarna, do gotowej kawy w paczce. Kawa po wypaleniu jest przez nas dokładnie sprawdzana podczas cuppingu – dzięki temu mamy pewność, że wypalone ziarna spełniają nasze standardy. Wypalanie kawy to czynność, która wymaga kompetencji oraz doświadczenia. Za ten proces w Qualii odpowiada nasz Head roaster – Paweł Drzażdżewski. Paweł w sierpniu 2020 r. zajął pierwsze miejsce na Mistrzostwach Polski Roasting 2020, czyli w zawodach w paleniu kawy, organizowanych przez najważniejsze stowarzyszenie kawowe Specialty Coffee Association. W 2022 zdobył tytuł Wicemistrza Polski, potwierdzając tym samym swoją klasę. (W 2021 roku zawody się nie odbyły z powodu pandemii.)
Tworzymy autorskie kawy skomponowane z różnorodnych ziaren (np. Bello, Szczeciński Sztos) oraz ziaren z jednego zbioru, z konkretnej uprawy (single np. Xu-Xu, Xu-Xu Dark). Przygotowujemy kawę dedykowaną do różnych sposobów zaparzania jak np. ekspresy kolbowe i automatyczne, przelewowe oraz metody alternatywne. Kawy Qualia to przede wszystkim kawy o 100% zawartości arabiki, ale mamy w ofercie również mieszanki arabiki z robustą.
KAWY QUALIA 100% ARABICA
Arabica charakteryzuje się przede wszystkim łagodniejszym smakiem i większą ilością aromatów niż Robusta, ponieważ jest to ziarno wyższej jakości. W kawach składających się tylko z Arabiki możemy wyczuć smaki cytrusowe i kwiatowe (np. w ziarnach pochodzących z Kenii, Etiopii czy Rwandy), a także orzechy, czekoladę i karmel (w ziarnach z Brazylii, Meksyku czy Kolumbii). 100% arabiki w naszej ofercie:
- Bello,
- Xu-Xu,
- Xu-Xu Dark,
- Prawy Brzeg,
- Ale Kosmos,
- Zmienna oferta kaw specialty pod filtr,
KAWY QUALIA Z ROBUSTĄ
Kawa z Robustą jest nieco inna od 100% arabiki. Jest bardziej gorzka i wyrazista w smaku, jednak ma większą zawartość kofeiny – w przypadku Arabiki jest to ok. 0,9-1,5%, a w przypadku Robusty od 2 do 2,7%. Dzięki temu Robusta może być chętnie wybierana przez osoby, którzy cenią kawę za jej gorzki i wyrazisty smak oraz oczekują kofeinowego pobudzenia. W naszej ofercie znajdziesz mieszanki tych dwóch gatunków kawy które różnią się zawartością robusty, jej pochodzeniem i stopniem wypalenia - od średniego do ciemnego:
- Gusto,
- Crema Blend,
- Forte.
KTÓRĄ KAWĘ QUALIA WYBRAĆ?
Aby wybrać odpowiednią kawę najpierw musisz odpowiedzieć na pytanie: jaką metodą będzie parzona kawa. Inne kawy dedykowane są pod metody przelewowe a inne do ekspresu ciśnieniowego czy pod tradycyjną zalewajkę. Następnie powiedz co lubisz w kawie: wyrazistą kwasowość, słodycz a może szukasz czegoś delikatnego lub niekwaśnego.
Jeśli prowadzisz kawiarnię lub restaurację, wybór kawy nie jest już taki prosty. Kawa musi być dopasowana do potrzeb klientów i musi pasować zarówno pod espresso, jak i do kaw mlecznych. Najlepiej jeśli sam sprawdzisz, jak smakują nasze kawy. Możesz umówić się z nami na odpowiedni termin i przyjechać do naszej siedziby w Szczecinie, gdzie zrobimy dla Ciebie degustację dostępnych kaw. Jeżeli jednak nie masz możliwości do nas przyjechać, po prostu złóż zamówienie w naszym sklepie internetowym na wybraną kawę, którą potestujesz we własnym zakresie.
KAWA QUALIA NA TWOJE ZAMÓWIENIE
Jest jeszcze jedna możliwość – możemy zrobić kawę na zamówienie. Dzięki temu, że posiadamy własną palarnię, możemy dopasować kawę do Twoich wymagań. Na paczce może być logo Twojej kawiarni, co z pewnością doda Ci wiarygodności w oczach klientów, a w końcu to oni są najważniejsi.
Pamiętaj, że jeśli nie wiesz, jaka opcja będzie dla Ciebie najlepsza, zawsze możesz się z nami skontaktować. Mamy wiele lat doświadczenia w obsłudze lokali gastronomicznych, dlatego na pewno szybko rozwiążemy Twój problem. Zapraszamy do kontaktu!