Nasze autorskie kawy Qualia wypalamy w naszej palarni w Szczecinie. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad całym procesem przygotowywania kawy od zielonego ziarna, do gotowej kawy w paczce. Kawa po wypaleniu jest przez nas dokładnie sprawdzana podczas cuppingu – dzięki temu mamy pewność, że wypalone ziarna spełniają nasze standardy.
Kaw...
Nasze autorskie kawy Qualia wypalamy w naszej palarni w Szczecinie. Dzięki temu mamy pełną kontrolę nad całym procesem przygotowywania kawy od zielonego ziarna, do gotowej kawy w paczce. Kawa po wypaleniu jest przez nas dokładnie sprawdzana podczas cuppingu – dzięki temu mamy pewność, że wypalone ziarna spełniają nasze standardy.
Kawy Qualia to przede wszystkim kawy o 100 % zawartości Arabici, ale mamy w ofercie także mieszanki Arabici z Robustą. Jaka jest między nimi różnica? Arabica charakteryzuje się przede wszystkim łagodniejszym smakiem i większą ilością aromatów niż Robusta, ponieważ jest to ziarno droższe i wyższej jakości. W kawach składających się tylko z Arabici możemy wyczuć smaki cytrusowe i kwiatowe (np. w ziarnach pochodzących z Kenii, Etiopii czy Rwandy), a także orzechy, czekoladę i karmel (w ziarnach z Brazylii, Meksyku czy Kolumbii).
W ofercie mamy single o 100 % zawartości Arabici, czyli ziarna pochodzące tylko z jednego kraju, a także mieszanki różnych Arabic z kilku krajów, np. Espresso Blend, Bello czy Nuovo. W zależności od tego, w czym będziesz parzyć kawę, wybór może być inny. Do ekspresów automatycznych polecamy właściwie każdą kawę Qualia, ponieważ sprawdzą się tutaj wszystkie nasze propozycje – zarówno single, jak i mieszanki. Jeśli natomiast szukasz kawy do metod alternatywnych, czyli dripa, AeroPressa czy Chemexa, to proponujemy kawy single origin – wtedy każda z tych metod wydobędzie z ziaren czysty smak, bogaty w aromaty typowe dla danego kraju.
Kawa z Robustą jest nieco inna od tej z Arabici. Jest bardziej gorzka i ostra w smaku, jednak ma większą zawartość kofeiny – w przypadku Arabici jest to ok. 1-1,5 %, a w przypadku Robusty od 2 do 2,5 %. Dzięki temu Robusta może być chętnie wybierana przez osoby, którzy cenią kawę za jej gorzki i cierpki smak i oczekują kofeinowego pobudzenia. W naszej ofercie znajdziesz mieszanki tych dwóch gatunków kawy w proporcji 80 % Arabica / 20 % Robusta (kawa Gusto) lub 60 % Arabica / 40 % Robusta (kawa Classic).
Jeżeli kawę parzysz tylko dla siebie, wtedy wybierz swoją ulubioną lub zacznij testować kilka kaw. Zobacz, czy najbardziej lubisz mieszanki, czy może single. Zwróć też uwagę na to, jakim sprzętem dysponujesz.
Jeśli prowadzisz kawiarnię lub restaurację, wybór kawy nie jest już taki prosty. Kawa musi być dopasowana do potrzeb klientów i musi pasować zarówno pod espresso, jak i do kaw mlecznych. Najlepiej jeśli sam sprawdzisz, jak nasze kawy smakują. Jeżeli Twój lokal mieści się w województwie zachodniopomorskim, możesz przyjechać do naszej siedziby w Szczecinie, gdzie zrobimy dla Ciebie degustację dostępnych kaw. Jeżeli jednak nie masz możliwości do nas przyjechać, po prostu złóż zamówienie w naszym sklepie internetowym na wybraną kawę, którą potestujesz we własnym zakresie.
Jest jeszcze jedna możliwość – możemy zrobić kawę na zamówienie. Dzięki temu, że posiadamy własną palarnię, możemy dopasować kawę do Twoich wymagań. Na paczce może być logo Twojej kawiarni, co z pewnością doda Ci wiarygodności w oczach klientów, a w końcu to oni są najważniejsi.
Pamiętaj, że jeśli nie wiesz, jaka opcja będzie dla Ciebie najlepsza, zawsze możesz się z nami skontaktować. Mamy wiele lat doświadczenia w obsłudze lokali gastronomicznych, dlatego na pewno szybko rozwiążemy Twój problem. Zapraszamy do kontaktu!
MniejSłodycz: 2/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 4/4 Skład: 80% arabica, 20% robusta Profil sensoryczny: Rodzynki / Orzech włoski / Karmel
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2,5/4 Moc: 3/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Białe półwytrawne wino / Limonkowa kwasowość
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 3/4 Skład: 80% arabica, 20% robusta Profil sensoryczny: Czekolada / Orzech Arachidowy / Karmel
Świeżo palona kawa ziarnista Qualia Xu-Xu Dark w Świątecznym pudełku.
Data palenia: 18.01.2021 Profil sensoryczny: Morela / Truskawka / Mango Kraj: Rwanda Region: Gakenke Obróbka: Naturalna Odmiana: Bourbon Wysokość upraw: 1750-2000 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod alternatywne metody parzenia.
Data palenia: 04.01.2021 Profil sensoryczny: Rum / Cytryna / Wanilia / Kwiat Kawowca Kraj: Gwatemala Region: Huehuetenango Obróbka: Myta Odmiana: Pacamara Wysokość upraw: 1400-1800 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod alternatywne metody parzenia.
Data palenia: 04.01.2021 Profil sensoryczny: Białe wino / Czarna porzeczka Kraj: Nikaragua Region: Nueva Segovia Obróbka: Myta Odmiana: Pacamara Wysokość upraw: 1300 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod alternatywne metody parzenia.
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 2/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Banan / Mandarynka / Orzech nerkowca
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 1,5/4 Moc: 3/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzech włoski / Karmel
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 3/4 Moc: 2/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzech laskowy
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 3/4 Moc: 2/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzech laskowy
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 4/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Marcepan / Gorzka czekolada
Data palenia: 19.01.2021 Profil sensoryczny: Banan / Mandarynka / Orzech Nerkowca Kraj: Brazylia Region: Minas Gerais Obróbka: pulped natural Odmiana: Red catuai Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod alternatywne metody parzenia. Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 2/4
Data palenia: 19.01.2021 Profil sensoryczny: Biszkopt / Ciemna czekolada / Borówka amerykańska Kraj: Kostaryka Region: Tarrazu Obróbka: Naturalna Odmiana: Typica Wysokość upraw: 1765 m.n.p.m. Profil palenia kawy: pod alternatywne metody parzenia.
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 3/4 Skład: 80% arabica, 20% robusta Profil sensoryczny: Czekolada / Orzech Arachidowy / Karmel
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 1,5/4 Moc: 3/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzech włoski / Karmel
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Prażone migdały
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Prażone migdały
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 1/4 Moc: 4/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Marcepan / Gorzka czekolada
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 1,5/4 Moc: 1,5/4 Skład: Arabica Profil sensoryczny: Orzechy / Mandarynki / Banan + niespodzianka z segmentu specialty
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Karmel / Orzech włoski / Jeżyny
Słodycz: 2/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 3/4 Skład: arabica Profil sensoryczny: Karmel / Orzech włoski / Jeżyny
Słodycz: 3/4 Kwasowość: 2/4 Moc: 2/4 Skład: 100% arabica Profil sensoryczny: Banan / Mandarynka / Orzech nerkowca
Profil sensoryczny: Mleczna czekolada / Orzechy / Pomarańcze / Jaśmin Kraj: Brazylia Sertão / Etiopia Beshu / Peru Finca Lajas Region: Botelhos / Sidamo / Rosa del Mirador, San Martin Obróbka: pulped natural / myta / myta + fermentacja 90h Odmiana: Bourbon / 74-1-58, 74-1-65, 74-1-12 / typica, catuai Wysokość upraw: 1000-1200 / 2180 / 1425 m.n.p.m....
Filtry
Ładowanie...
Używamy plików cookies do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści, analizowania ruchu na stronie oraz zapewnienia bezpiecznego korzystania ze strony. Klikając lub nawigując na tej stronie, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji przy użyciu plików cookies. Więcej informacji, łącznie z informacjami o dostępnych opcjach kontroli, znajdziesz w dokumencie Polityka prywatności