Kawiarki
KAWIARKA, MAKINETKA, MOKA, KAFETIERKA
Kawiarki cieszą się niesłabnącą popularnością, chociaż najbardziej rozpowszechnione są we Włoszech, skąd pochodzą. Kawiarki wykonane są z aluminium lub stali i występują w kilku rozmiarach: 1tz (50 ml), 2 tz (100 ml), 3 tz (150 ml), 4tz (200 ml), 6tz (300 ml) i 9+tz (450 ml). Kawiarki stalowe oraz o pojemności równej lub większej niż 2tz przeznaczone są zarówno na indukcję jak i kuchenkę gazową. Pozostałe przeznaczone są jedynie na kuchenkę gazową.
KAWIARKI BIALETTI
Włoska firma Bialetti jako pierwsza zaczęła produkować kawiarki. Do teraz są to jedne z najczęściej kupowanych kawiarek na świecie. Decydując się na kawiarkę Bialetti masz pewność, że materiały, z których jest wykonana, są najwyższej jakości. W Qualiashop.pl masz do wyboru moki wykonane z aluminium lub stali nierdzewnej. Wybierając między tymi dwoma materiałami weź pod uwagę rodzaj kuchenki, jaki masz w domu. Kawiarki stalowe (o pojemności większej niż 1tz) można używać na palnikach gazowych, elektrycznych i indukcyjnych, a kawiarek aluminiowych możesz używać tylko na palniku gazowym i elektrycznym.
NA ILE FILIŻANEK WYBRAĆ KAWIARKĘ?
Kawiarki dostępne są w wielu rozmiarach. W zależności od tego jaki wybierzesz, możesz jednorazowo zaparzyć w kawiarce od 1 do 10 filiżanek aromatycznej kawy. Wybór odpowiedniego rozmiaru ma duże znaczenie, ponieważ przygotowując kawę w kawiarce za każdym razem musisz przygotować taką ilość naparu, do jakiej przeznaczona jest dana kawiarka.
JAK ZAPARZYĆ KAWĘ W KAWIARCE?
Parzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Odpowiednio zmieloną dobrej jakości kawę należy wsypać do górnego pojemnika, a do dolnego wlać wodę poniżej zaworu bezpieczeństwa. Obie części trzeba skręcić i postawić kawiarkę na palniku, lub w przypadku kawiarki elektrycznej – podłączyć do prądu. Teraz wystarczy odczekać kilka minut, aż kawa w kawiarce się zaparzy i przedostanie do górnej części. Po skończonym parzeniu dobrze jest od razu schłodzić kawiarkę np. zimną wodą w celu zatrzymania ekstrakcji.
JAK SMAKUJE KAWA Z KAWIARKI?
Kawa przyrządzona za pomocą moki ma zdecydowanie pełniejszy smak, niż przyrządzona za pomocą metod przelewowych. Nie jest jednak tak intensywna, jak typowe espresso przyrządzone w ekspresie. Jest to coś pomiędzy tymi dwiema metodami, jednak bardzo zbliżona do klasycznego espresso. Dla miłośników klasycznej, czarnej kawy, będzie to bardzo dobry wybór.