- News
- 2 polubień
- 2453 odwiedzin
- 0 komentarzy

Przedstawiam Wam ranking najlepszych kaw ziarnistych do ekspresu ciśnieniowego (kolbowego i automatycznego) a raczej ścisłe Top 10. Ranking obejmuje cały rok 2021 i styczeń 2022. Przez cały ten czas miałam możliwość testowania i próbowania wszystkich kaw w naszej ofercie (i nie tylko), podanych przez wykwalifikowanych baristów i przygotowanych w ekspresach kolbowych, których cena może przyprawić o zawrót głowy oraz takich z automatycznych ekspresów Jura (w tym Cold Brew z Z10) oraz Nivona. Ranking oparty jest na moich subiektywnych odczuciach sensorycznych oraz trendach sprzedażowych w sklepie internetowym www.qualiashop.pl
Kawy z poniższego rankingu będą równie dobrze smakować w tradycyjnej “zalewajce”.
Jednocześnie delikatna w smaku, bardzo dobrze komponująca się z mlekiem a z drugiej intensywna i “klasycznie” kawowa. Bestseller wśród Klientów gastronomicznych, tych online i najczęstszy kawowy gość mojego domowego ekspresu.
-
Słodycz: 2/4
-
Kwasowość: 1,5/4
-
Moc: 3/4
-
Skład: 100% arabica
-
Profil sensoryczny: Gorzka czekolada / Orzech włoski / Karmel
Ciemno palona w stylu włoskim, praktycznie pozbawiona kwasowości i bardzo klasyczna. Najczęściej to właśnie od niej zaczynają swoją przygodę Klienci, którzy trafiają do nas po raz pierwszy, szczególnie tacy, którzy do tej pory pili “klasyczne” kawy. To propozycja dla osób, które chcą wejść do świata świeżo palonych kaw, jednocześnie pozostając przy tym co znajome.
-
Słodycz: 2/4
-
Kwasowość: 1/4
-
Moc: 4/4
-
Skład: 100% arabica
-
Profil sensoryczny: Marcepan / Gorzka czekolada
Mieszanka ziaren z segmentu specialty, charakteryzuje się przyjemną, pożądaną owocową kwasowością i wysoką słodyczą. Kawa Sztos! Ta kawa bardziej odpowiada mi w opcji espresso, ale kto mnie zna, ten wie, że “sztosowego” cappuccino nie odmówię. Skomponowana przez Mistrza Polski - Pawła Drzażdżewskiego.
-
Profil sensoryczny: Daktyle / Czekolada deserowa / Cytrusy
-
Kraj: Brazylia Pinhal / El Salvador Los Pirineos / Meksyk Lorenzo Intzin
-
Region: Vertentes, Santo Antonio do Amparo / Usulutan / Chiapas
-
Obróbka: pulped natural / natural, anaerobic / myta
-
Odmiana: Yellow Bourbon / Orange Bourbon / Red Bourbon
-
Wysokość upraw: 1100 / 1400 / 1580 m.n.p.m.
-
Słodycz: 4/4
-
Kwasowość: 3/4
-
Moc: 3/4
To samo brazylijskie ziarno co w Xu-Xu Dark tylko wypalone jaśniej. Ciekawe doświadczenie - możliwość porównania jak rodzaj palenia wpływa na końcowy smak. Ta kawa charakteryzuje się wyższą słodyczą i kwasowością od jej ciemniej wypalonej wersji. Dodaliśmy ją do Starter Pack, żebyście mogli od razu porównać, czym róznią się te dwie wersje
-
Słodycz: 3/4
-
Kwasowość: 2/4
-
Moc: 3/4
-
Skład: 100% arabica
-
Profil sensoryczny: Ciasto cytrynowe / Mleczna czekolada
Pierwsza w zestawieniu mieszanka arabici (90%) i robusty (10%). Typowa włoska - ciemno palona kawa - pozbawiona kwasowości, słodka i intensywna. Klasyczna kawa, która dzięki robuście zawiera więcej kofeiny.
-
Aromat: 5/5
-
Cielistość: 3/5
-
Słodycz: 5/5
-
Intensywność: 3/5
-
Okrągłość: 4/5
Słodka, 100% mieszanka arabici, zawiera aż 8 rodzajów ziaren z Afryki i Indii. Jak dla mnie idealna do popołudniowego ciasta lub lodów.
-
Aromat: 5/5
-
Kwasowość: 2/5
-
Słodycz: 5/5
-
Intensywność smaku: 4/5
-
Aftertaste: 5/5
Pierwsza i jedyna w zestawieniu mieszanka arabici i robusty ze szczecińskiej palarni Qualia Caffe. Kawa zawiera 80% arabici z Brazylii i 20% robusty z Indii. Piję ją wtedy, kiedy czuję, że potrzebuję pobudzenia, ponieważ robusta zawiera prawie o 100% kofeiny więcej niż arabica. W Gusto zachęca również stosunek ceny do jakości.
-
Słodycz: 3/4
-
Kwasowość: 1/4
-
Moc: 3/4
-
Skład: 80% arabica, 20% robusta
-
Profil sensoryczny: Czekolada / Orzech Arachidowy / Karmel
Ciemno palone ziarna nadają kawie czekoladowo-orzechowy aromat. Kawa zawiera 20% robusty i 80% arabica, dlatego doskonale pobudza.
-
Aromat: 4/5
-
Cielistość: 3/5
-
Słodycz: 4/5
-
Intensywność: 3/5
-
Okrągłość: 4/5
Kwiatowo-owocowa kawa, która przypadkiem stała się jedną z moich ulubionych. Był listopad 2021 - wykupiliście prawie wszystkie nasze kawy, nasi Roasterzy nie nadążali wypalać nowych kaw, które i tak potrzebowały kilku dni, żeby mogły trafić do ekspresu i wtedy koleżanka powiedziała: “Weź Kolumbię do domu”. Wzięłam, spróbowałam, pokochałam! Próbowałam jej kilka razy odkąd zaczęłam pracę w Qualii, ale dopiero teraz moje kubki smakowe były na nią gotowe! Dlaczego nie jest w takim razie na pierwszym miejscu? Bo pojawiła się dość późno w moim świecie, a starałam się spojrzeć jak najbardziej obiektywnie, tworząc ten ranking i brać pod uwagę cały rok.
-
Kraj: Brazylia
-
Region: Vertentes, Santo Antonio do Amparo
-
Obróbka: pulped natural
-
Odmiana: Yellow Bourbon
-
Wysokość upraw: 1100 m.n.p.m.
-
Słodycz: 2/4
-
Kwasowość: 3/4
-
Moc: 2/4
-
Skład: arabica
-
Profil sensoryczny: Pomarańcze / Marcepan
Już trzecie pokolenie rodziny Carraro zajmuje się wypalaniem kawy, czego efekty czuć w każdej zaparzonej filiżance. Ze względu na jej bogaty, kremowy smak i owocowy aromat mieszanka ta od dziesięcioleci cieszy się ogromnym powodzeniem wśród klientów włoskich i polskich kawiarni. Kawy z palarni Vergnano i Carraro przypominają mi moje włoskie wakacje i darzę je szczególnym sentymentem.
-
Aromat: 4/5
-
Intensywność smaku: 5/5
-
Słodycz: 4/5
-
Kwasowość: 2/5
-
Aftertaste: 5/5
Uwaga! BONUS
Ze względu na to, że ta kawa znalazła się w naszej ofercie dopiero we wrześniu, nie czułam się fair, umieszczając ją w top 10. Jeśli chodzi o walory sensoryczne - na pewno zasługuje, żeby się tu znaleźć. Zupełnia inna niż pozostałe - owocowo-kakaowo-orzechowa. Pojawiła się tak późno, ponieważ zastąpiła Brazylię Pedra Bonita - tak już jest z ziarnami z segmentu specialty - znikają zbyt szybko. Pozostaje nam jedynie cieszyć się, że są z nami tu i teraz i pić ich jak najwięcej.
-
Słodycz: 4/4
-
Kwasowość: 2/4
-
Moc: 2,5/4
-
Skład: 100% arabica
-
Profil sensoryczny: Owoce / Kakao / Wafelki / Orzechy
P.S. Cechy kaw pochodzą ze stron palarni kaw i zostały określone przez Head Roasterów.
Niebawem pojawi się artykuł o kawach, o które często pytacie: “niekwaśnych i niegorzkich”.
Paula Wiśniewska - Opiekun sklepu internetowego www.qualiashop.pl
Komentarze (0)