Porówanie kaw Qualia: Pokusa Krokusa 3.0 vs. Pokusa Krokusa 4.0

Pokusa Krokusa to nasza kawowa propozycja z kwiatowymi nutami. Kawa z linii Szczecińskie Klimaty. Swoją nazwą i grafiką na opakowaniu nawiązuje do krokusów kwitnących wiosną na Jasnych Błoniach w Szczecinie - pierwszej oznaki wiosny dla Szczecinian.

Dlaczego kawa Pokusa Krokusa z naszej szczecińskiej palarni musiała się zmienić?

W kawach z linii Szczecińskie Klimaty znajdują się ziarna specialty - najwyższej jakości - które są “produkowane” w niewielkich ilościach. Kiedy ziarno się kończy lub przestaje spełniać nasze wysokie wymagania co do jakości, zostaje zmienione. Tak też stało się w przypadku Pokusy Krokusa! Aktualnie mamy ciekawą sytuację, w której dostępny jest ostani wypał Pokusy Krokusa 3.0 i pierwszy wypał Pokusy Krokusa 4.0. Zachęcam do porównania, a fanów poprzedniej wersji do zrobienia zapasów.

Porównanie zielonego ziarna Pokusa Krokusa 3.0 vs. Pokusa Krokusa 4.0

Ziarna w obu kawach to 100% arabica pochodzące z Etiopii, ale z różnych regionów. Oba ziarna zakwalifikowano do segmentu specialty, czyli potwierdzono ich najwyższą jakość. Obie kawy przeznaczone są do espresso i wypalone przez podwójnie utytułowanego Mistrza (2020) i Wicemistrza (2021) Polski Roasting - Pawła.

Pokusa Krokusa 3.0

Pokusa Krokusa 4.0

Kraj

Etiopia

Etiopia

Region

Oromia

Yirgacheffe

Odmiana

Heirloom

Heirloom

Obróbka

Natural

Natural

Wysokość

1850 m.n.p.m.

Różne małe plantacje

Porównanie kaw wypalonych pod espresso Pokusa Krokusa 3.0 vs. Pokusa Krokusa 4.0

Pokusa Krokusa 3.0

Pokusa Krokusa 4.0

Słodycz

4/4

2,5/4

Kwasowość

3/4

2,5/4

Moc

2/4

3/4

Profil sensoryczny

Kwiaty / Mleczna czekolada / Maliny

Jaśmin / Herbata / Gin z tonikiem

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania