Przepis na espresso tonic

Uff jak gorąco! Na upalne dni polecamy Wam zimne napoje z kaw specialty i herbat z naszej oferty. Poznajcie przepisy na orzeźwiające napoje: espresso tonic, drip/chemex na lodzie oraz cold brew.

Espresso Tonic - przepis na kawę na lodzie z ekspresu

Espresso tonic

Polecane kawy

Szczeciński Sztos

Prawy Brzeg

Do espresso tonic szczególnie polecamy dwie wyjątkowe kawy. Po pierwsze Szczeciński Sztos - bestseller kaw z linii Szczecińskie Klimaty, czyli blend Brazylii, Etiopii i Kolumbii. Słodka i średnio kwaśna z nutami agrestu, czekolady i kwiatów w profilu sensorycznym. Po drugie Prawy Brzeg, czyli Brazylia Yellow Bourbon - pyszna kawka z nutami czerwonego wina.

Przepis na espresso tonic  jest niezwykle prosty! Do szklanki wrzuć kostki lodu, tak aby wypełniły całą szklankę. Dodaj 150 ml tonicu i podwójne espresso.

Drip na lodzie przepis

Drip/Chemex na lodzie

Polecane kawy

Etiopia Echemo

Kenia Chania

Do przygotowania dripa lub chemexa na lodzie polecamy owocowe kawki. Dla tych, którzy lubią słodko-cytrusowe i herbaciane nuty - Etiopia Echemo. Dla tych, dla których wysoka kwasowość jest przyjemna i pożądana - Kenia Chania. 

Przepis na dripa na lodzie (300 ml)

Do serwera, w którym przygotowujesz kawę dodaj kostki lodu (120 g), a następnie zrób klasycznego dripa w proporcji: 20 g kawy / 180 ml wody. 

Cold Brew z kawy specialty

Cold Brew z kawy

Polecane kawy

Salvador Divisadero

Kawa Qualia Polish Aeropress Championship 2023

Salvador smakuje jak owocowy kompot, dlatego jest idealny do Cold Brew. Maceracja na zimno wyciąga jeszcze więcej owocowości z tej kawy. Druga propozycja to kawa przygotowana z okazji mistrzostw Polski Aeropress 2023. Została stworzona z myślą o aeropressie, ale bardzo dobrze smakuje w cold brew, ponieważ to połączenie wyżej wymienionego Salvadoru z Kolumbią. W profilu sensorycznym znajdują się bergamotka, figa i białe winogrona.

Najprostszy przepis na cold brew z kawy: 6 g grubo zmielonej kawy na 100 ml wody. Macerować przez 24 h. 

Cold brew z herbaty

Cold Brew z herbaty

Polecane herbaty

Orange Ice Cream

Watermelon Mint

Turkish Apple

Orange Ice Cream smakuje i pachnie jak lody pomarańczowe. Chyba nie muszę nic dodawać, żebyście wiedzieli, że to idealna mieszanka do picia na zimno. 

Watermelon Mint to mariaż melona, arbuza i orzeźwiającej mięty. Mieszanka dla osób, które lubią połączenie mięty z owocami.

Turkish Apple to nasza trzecia propozycja. Jabłko łączy się z ananasem, trawą cytrynową i kremowym jogurtem. Mniam! 

Przepis na Cold Brew z herbaty:

Dzbanek, butelka z filtrem lub French Press

W domu można przygotować orzeźwiającą herbatę w kilka godzin. Wystarczy do dzbanka, butelki z fitrem lub French Pressa wsypać herbaciany susz a następnie zalać wodą w temperaturze pokojowej lub chłodniejszą. Uwaga! Zasada jest taka, że stosuje się 1,5 razy więcej suszu niż w przypadku gorącej herbaty. Następnie naczynie wstawiamy do lodówki na minimum 3h a najlepiej całą noc. 

Asobu Cold Brew

Aby przygotować Cold Brew w urządzeniu Asobu, odmierz odpowiednią ilość suszu herbaty - około 1,5 razy więcej niż do herbaty przygotowywanej na gorąco.  Całkowita pojemność Asobu Cold Brew to 900 ml. Wsyp herbatę do filtra, zalej zimną wodą i delikatnie zamieszaj. Nałóż przykrywkę na komorę zaparzającą i zamknij jej zatyczkę. Po 12 - 24 godzinach otwórz zatyczkę i wciśnij przycisk, aby przelać napar do termosu. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania