Szukasz alternatyw dla kawy z kofeiną? Mamy kilka propozycji naparów. Możesz je przygotowć tak samo jak kawę kofeinową: jako zalewajkę, w french pressie, aeropressie czy ekspresie kolbowym. Pozbawione kofeiny, ale nadal pyszne i aromatyczne. Można pić w formie czystego / czarnego naparu lub z mlekiem / napojem roślinnym. 

Zaczynamy od nietypowej propozycji. Red Espresso Rooibos to zupełnie bezkofeinowy, zdrowy i pełen antyoksydantów produkt. Rooibos, czyli czerwonokrzew rosnący jedynie w RPA, przygotowano w ten sposób, żeby można było zaparzyć go w kawiarce, french pressie, aeropressie czy ekspresie kolbowym. Można pić go na “czysto” w formie shota albo ze spienionym mlekiem jako latte lub cappuccino. Bardzo dobrze smakuje również w formie cold brew, czyli macerowany na zimno. 

Metody parzenia:

- kawiarka,

- ekspres kolbowy, 

- french press, 

- aeropress.

Dla kogo:

Dla każdego :) zarówno dla kobiet w ciąży, karmiących piersią jak i nawet dzieci. 

Radzko można spotkać kawę bezkofeinową z “twistem”, kawę specialty, taką która naprawdę swoim smakiem i walorami jest w stanie zastąpić kawę kofeinową. Ta kawa taka właśnie jest dla fanów wysokiej jakości kawy, wypalonych w sposób, który oddaje ich najważniejsze cechy. Ta bezkofeinowa kawa (100% arabika)  w swoim profilu sensorycznym ma nuty przypraw korzennych, rodzynek i czekolady. Jest naprawdę pycha, kto próbował ten wie. A kto nie próbował - żal mi Was ;)

Metody parzenia:

- ekspres ciśnieniowy (kolbowy i automatyczny), 

- tradycyjna zalewajka, 

- kawiarka, 

- french press.

Dla kogo:

Dla osób, które muszą lub chcą ograniczyć ilość spożywanej kofeiny. 

Kawa bezkofeinowa dla osób, które lubią kawy we włoskim stylu. Mocniej palone mieszanki, bez kwasowości, bardzo klasyczne. Decaf marki Illy występuje w dwóch wersjach - w formie ziarnistej lub w formie mielonej. Mieszanka 9 arabik, jako że palona “przemysłowo”, ziarna nie pochodzą z jednej plantacji.

Metody parzenia:

- ekspres ciśnieniowy (kolbowy i automatyczny), 

- tradycyjna zalewajka, 

- kawiarka, 

- french press.

Dla kogo:

Dla osób, które muszą lub chcą ograniczyć ilość spożywanej kofeiny. 

Pierwsza i ostatnia w zestawieniu mieszanka arabici i robusty. Ciekawe połączenie ze względu na to, że robusta daje kawie większą moc, poprzez większą zawartość kofeiny. Tutaj została użyta pewnie, aby pogłębić aromat i zwiększyć cielistość kawy. Kawa w formie mielonej. 

Metody parzenia:

- ekspres ciśnieniowy, 

- tradycyjna zalewajka, 

- kawiarka. 

Dla kogo:

Dla osób, które muszą lub chcą ograniczyć ilość spożywanej kofeiny. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Product added to wishlist
Produkd dodany do porównania